"Toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var"

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Sare Davutoğlu, sezaryenle doğum oranının yüzde 53 olduğunu, yüzde 35'e indirmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

"Toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var"
"Toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var"
GİRİŞ 02.05.2016 15:01 GÜNCELLEME 02.05.2016 15:01

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Konya'da Dr. Faruk Sükan Çocuk ve Doğum Hastanesi'nin açılışının 75'inci yıl dönümü için Dedeman Otel'de düzenlenen 'Sağlıklı Doğum, Sağlıklı Yaşam' konulu sempozyuma katıldı. 
 
Sare Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre 1960 yılında dünya nüfusunun 3 milyar iken 2015 yılında 7.5 milyarı aştığını ve 2050 yılında ise 9 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. 
 
Ülkemizin nüfusunun 2015 yılı itibariyle 78 milyon 741 bin 53 kişi olduğunu ifade eden Sare Davutoğlu, ülkemizdeki toplam doğurganlık hızının 2014 yılında 2.18 iken 2015 yılında 2.14'e gerilediğini kaydetti.
 
'GEREKLİ OLMADIKÇA SEZARYENLE DOĞUM YAPILMAMALI'
 
Sağlık yaşamın sağlıklı doğum ve gebelikle başladığını, gerekli olmadıkça sezaryenle doğum yapılmaması gerektiğini ifade eden Sare Davutoğlu, şunları söyledi: "Özellikle beslenmeden başlayarak, normal doğumla devam eden müdahalesiz bir doğumla annesine kavuşan bir bebeğin ne kadar yaşama avantajlı başladığını son yapılan araştırmalardan biliyoruz. Sezaryen doğumlarının düşmesi son derece önemli ama müdahalesiz doğum demek, doğumun kendi başlamasına izin vermek, ihtiyaç yoksa hiçbir müdahale yapmamak, ama gerekli olduğunda da müdahale etmek anlamına geliyor. Sezaryen de elbette müdahalelerden bir tanesi. Gerektiği zaman ulaşılabilmesi de bir annenin ve bebeğin en önemli haklarından bir tanesi. Ama gerekmediği sürece sezaryen yapılmaması lazım."
 
SEZARYENLE DOĞUM ORANI YÜZDE 53
 
Sare Davutoğlu, sezaryen doğum oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Bizde gerçekleşen 100 doğumdan 53'ü ve ilk gebeliğini yaşayanların yüzde 26.8'inin sezaryenle bebeğine kavuştuğu görülüyor. Bu verileri, el birliğiyle değiştirmek ve toplumsal olarak ciddi bir farkındalık oluşturmak zorundayız" diye konuştu.
 
Sezaryenle doğum oranını yüzde 35'e indirmek için çalışma yaptıklarını belirten Sare Davutoğlu, "Bunun için bir toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var. Gerektiğinde gebelerimizin sezaryene ulaşabilmesini temin etmek kadar, mümkün olduğu durumlarda normal doğumu desteklemek de bu amaca ulaşmak için son derece önemli" dedi.
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti