Anne sevgisi çocuğun ruh sağlığını etkiliyor

Birçok kadın anne olduktan sonra hüzün, kaygı ve ruh halinde değişiklikle karşılaşıyor.

Anne sevgisi çocuğun ruh sağlığını etkiliyor
Anne sevgisi çocuğun ruh sağlığını etkiliyor
GİRİŞ 04.05.2016 12:31 GÜNCELLEME 04.05.2016 12:31

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, annelerde doğum sonrası 3 psikolojik durumla karşılaşıldığını belirterek şunları söyledi: ''Doğum sonrası annede hüzün, depresyon ve psikoz durumları yaşanabiliyor. Çünkü aileye yeni birey katılmasıyla birlikte kadının rolü değişiyor. Beden ve ruh imajındaki farklılık ruhsal problemler ortaya çıkarıyor. Bazı durumlar kendiliğinden atlatılsa da, ileri safhada anne kendine ve çocuğa zarar verebiliyor. Böyle durumlarda anneye hastane ortamında ilaç tedavisi uygulamak zorunda kalıyoruz. Aileler çekinmeden bir psikiyatri uzmanına danışmalı.''

ANNELİK HÜZNÜNÜ SEVGİYLE AŞIN

Psikiyatri Uzmanı Haluk Aksu, doğum yapan kadınların yarısından fazlasında ‘annelik hüznü’ görülebildiğini anlatarak, “Doğumdan sonraki ilk 10 gün içerisinde ortaya çıkan bu psikolojik durum iki haftada ortadan kalkıyor. Anne, çocuğa bakamayacağını, ona yetmeyeceğini düşünerek ağlama nöbetlerine giriyor. İştahta azalma ve uykusuzluk durumları yaşanıyor. Eğer ilk doğum ise ve anne çok gençse eş ve ailenin desteği ve sevgisiyle bu sorunu aşıyor. Bu dönemde çocuğa yönelik düşünce ve davranışlarda sorun olmuyor. Sadece şaşkınlık kaygı, üzüntü durumları oluşuyor. İlaç tedavisi uygulamıyoruz” dedi.

GENÇ ANNELER DEPRESYON YAŞAYABİLİYOR

Doğum sonrası depresyonun ilk dört hafta içerisinde yaşandığını dile getiren Psikiyatri Uzmanı Haluk Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Annenin geçmişinde psikiyatrik bir sorun varsa veya gebelik sorunlu geçmişse doğum sonrası depresyon gelişebiliyor. Üzüntü, uyku düzeninde değişme, iştahta azalma, kendine zarar verme düşünceleri, mutsuzluk ve değersizlik hissi olabiliyor. Tedavide sosyal çevre ve aile desteği çok önemli. Bazı durumlarda ilaç tedavisi önerebiliyoruz. Anne ile çocuğun bağının zayıflamaması için destek veriyoruz. Çünkü çocuğa ilginin yeterli olmaması, ileri dönemde ruhsal ve fiziksel sorunlar ortaya çıkarabiliyor.”

DOĞUM SONRASI PSİKOZ

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, yaşanabilen en büyük sorunun ‘doğum sonrası psikoz’ olduğunu belirterek ''Psikoz, çok nadir görülüyor. Anne, gerçeği doğru şekilde değerlendiremiyor. Duygularda iniş ve çıkışlar, çocuğu kabullenmeme, çocukla ilgili düşünce bozuklukları ve zarar verme isteği görülebilir. Anne gerçek dışı duyusal ve işitsel sanıya kapılabilir. Böyle bir durumda istemesek de anne ve çocuğu bir süre ayırıyoruz. Anneyi hastaneye yatırarak gereken tedaviyi uyguluyoruz. Psikoz bin doğumdan 1’inde ortaya çıksa bile çok tehlikeli. Doğumdan sonraki 2 veya 3 hafta sonra kendini gösteriyor ve 2-3 ay sürebiliyor. Ancak tedavi edilmediği durumlarda iyileşme süresi 1 yıla uzuyor'' dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü