Hamileyken yolculuk yapmak tehlikeli midir?

Bayram tatilinde yolculuk yapacak hamilelerin dikkat etmesi gereken şeyler...

Hamileyken yolculuk yapmak tehlikeli midir?
Hamileyken yolculuk yapmak tehlikeli midir?
GİRİŞ 01.07.2016 13:22 GÜNCELLEME 01.07.2016 13:22

Medical Park Uşak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emre Canverenler, Ramazan Bayramı arifesinde tatil planları yapan gebelere önemli önerilerde bulundu.

Hamile olmanın başlı başına bir yorgunluk olduğunu bir de buna yolculuk eklenmesi durumunda hamilelerin kara kara düşündüğünü söyleyen Dr. Canverenler endişe duyacak bir durum olmadığını belli kurallar çerçevesinde hamilelikte yolculuk yapabileceğini belirtti. Özellikle uzun süren yolculuklarda dikkat edilmesi gereken bazı konular hakkında bilgiler veren Dr. Emre Canverenler uygun seyahat zamanı ve alınacak önlemler hakkında şu detayları verdi: “Gebelikte seyahat için ideal zaman ikinci üç aydır. Çünkü ilk 3 ayda aşerme, bulantı, kusma gibi problemler ve son 3 ayda da büyüyen karın ve gebelikten dolay çabuk yorulma yolculuğu zorlaştırabilir. Mutlaka emniyet kemeri kullanılmalıdır. Air bagler açık olmalıdır”

Hamilelikte otobüs yolculuğu

Otobüs yolculukları hamileler için en az önerilen yolculuk biçimi olduğunu vurgulayan Dr. Canverenler: “Gerek hareket kısıtlılığı, gerekse molaların seyrek olması nedeniyle eğer başka seçenek varsa uzun otobüs yolculuğu tercih edilmemelidir. Yapıldığı takdirde otobüs hareket ederken oturulmalıdır. Tuvalet kullanılacaksa mutlaka kenarlardan tutarak gidilmelidir. Tren yolculukları hareket imkânının daha fazla olması nedeniyle otobüse tercih edilmelidir. Ama tuvaletler küçük olduğundan mutlaka dikkatli olunmalıdır. Tren, araba veya otobüsle seyahatlerde sürenin 5 - 6 saatten çok olmaması iyi olacaktır” dedi.

Hamilelikte uçak yolculuğu

Uçak yolculuğunun gebeler için güvenli yolculuk yöntemi olduğuna değinen Dr. Canverenler konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Kabin basıncında önemli değişiklik olmadığı sürece bebek için ekstra bir risk taşımaz. Buna karşın havayolu şirketleri kendilerini güvenceye almak için belli bir gebelik haftasından sonra doktor raporu talep eder. Buna karşın kıtalararası uzun uçuşlarda sık sık uçak içinde yürümek uygun olacaktır. Kıtalararası seyahat yapılacağında mutlaka doktora danışılması gerekir.”

Bunlara dikkat!

Op. Dr. Emre Canverenler, gebelerin yolculuk sırasında dikkat etmesi gereken önemli noktaları şu şekilde sıraladı: “Özellikle uzun süren yolculuklarda uzun süre hareketsiz kalmak hamileler için risklidir. Tüm yolculuklarda bu konuya özen göstermek gerekir. Hamileliğin seyrinde başka özel bir sorun yoksa bu konuda önlem alarak yolculuk yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Gebelik kanın pıhtılaşma eğiliminin belirgin olarak artmasına neden olur. Uzun süre bacakların aşağı sarkık durumda ve hareketsiz kalması kanın damar içinde pıhtılaşmasına neden olabilir. Özellikle bacak damarlarından kaynaklanan bir pıhtının akciğere geçerek 'Akciğer Embolisi' ne neden olabilmesi söz konusudur. Bu durum çok acil ve hayati tehlike doğuran bir tablodur. Otomobille yapılan yolculuklarda sık mola vermek, molalarda önce bir süre dolaşarak baldır ve uyluk kaslarının çalışmasını sağlamak, ardından da bacaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlenmek uygun olacaktır.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri