Yaz hamilelerine seyahat uyarıları

Tatil hayali kuran anne adayları seyahat konusunda bazı endişeler yaşıyor.

Yaz hamilelerine seyahat uyarıları
Yaz hamilelerine seyahat uyarıları
GİRİŞ 25.07.2016 17:26 GÜNCELLEME 25.07.2016 17:26

Hamilelik döneminde seyahat fikri kulağa ilk etapta olumsuz gibi gelebilir fakat uzmanlara göre, anne adayında belirli riskler gözlemlenmediği sürece yolculuk ciddi bir sakınca taşımıyor. Ancak hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmanın yoğun olarak görülebilmesinden ve kimi hamileliklerin düşük riski taşıyabilmesinden dolayı daha fazla özen gerektiren durumlar da olabilir.

SON AYA KADAR SEYAHAT MÜMKÜN

Seyahat için en uygun zamanın 2. trimester yani 9 aylık gebelik sürecinin ikinci üç aylık dönemi olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, zorunlu hallerde uygun koşulların sağlanmasıyla son aya kadar seyahat yapılabildiğini söyledi.

En çok dikkat edilmesi gereken konunun ise, yüksek rakımlı ve aşırı sıcak bölgelerin tercih edilmemesi olduğuna dikkat çeken Dr. Kolata, “Tropikal bölgelerde planlanan seyahatler için, herhangi bir riskle karşılaşma ihtimaline karşı bölgeye uygun aşılar yaptırılmalıdır. Hamilelikte yolculuk süresi uzun tutulmamalı, daha kısa sürecek rotalar oluşturulmalıdır. Varis problemi yaşayan anne adayları ise uzun sürecek seyahatlerde hekim tavsiyesi ile varis çorabı kullanmalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

YOLCULUKLARDA HAREKET İHMAL EDİLMEMELİ

“Özel araç ile seyahat yapılacaksa, her iki saatte bir mola verilmeli, bu molalarda yürüyüş yapılmalı” diyen Kolata, yaz hamilelerine seyahat için öneri ve uyarılarını şöyle sırladı:

“Anne adayının beline küçük bir yastıkla destek sağlamalıdır. Seyahat sırasında emniyet kemeri uygun takılmalı, arka koltukta oturulmasına ve koltuk mesafesinin yeterince geniş ayarlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Seyahatte yaşanabilecek acil durumlar için kan grubu, kronik ya da sağlık sorunu oluşturan durum bilgisi, hekim numarası gibi kişisel sağlık bilgileri, başkalarının da ulaşabileceği yerlerde tutulmalıdır. Ayrıca çantada kan şekeri düzenleyici atıştırmalıklar ve bol miktarda sıvı bulundurulmalıdır. Seyahatte rahat ve ferah kıyafetler, bilhassa pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Naylon ve benzeri kumaşlardan kaçınılmalıdır. Bulantı ve kusmaları arttırma ihtimaline karşın, deniz seyahatlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

HAVA YASTIKLARI SON DERECE GÜVENLİDİR

Halk arasında, araçlardaki hava yastıklarının hamileler için zararlı olabileceği yönünde bir söylenti yaygındır. Fakat hava yastıkları, 25cm uzaklıkta olduğu sürece hamilelere bir zarar teşkil etmez. Aksine kaza durumlarında güvenlik açısından büyük yarar sağlar. Ancak anne adayı arabayı kendi kullanıyorsa direksiyon ve koltuk arasındaki mesafeyi olabildiğince geniş tutmaya dikkat etmelidir.

TREN VE OTOBÜS YOLCULUKLARI YÜKSEK STRES SEBEBİ

Tren ve otobüs yolculukları bir hayli uzun sürmesi ve ihtiyaç durumlarında mola verilememesi sebebiyle anne adaylarına strese sebep olabilir. Bu nedenle mümkün mertebe özel araçlarla seyahat etmeye gayret edilmelidir. Fakat otobüs ya da tren yolculuğu yapılması zorunlu ise ortamın hava dengesi ayarlanmalı, araç içi havalandırılmalıdır.

UÇAK SEYAHATİ DAHA FAZLA DİKKAT GEREKTİRİYOR

Seyahat aracı olarak uçak tercih ediliyorsa, kabin basıncının sorun oluşturmamasına ve yüksek irtifalarda uçak içi oksijenin azalmamasına dikkat edilmelidir. 34. haftaya kadar uçağa binilebilir. Hamileliğin ilk 3 ayında seyahat edilecekse yolculuğun sarsıcı ve yorucu olmamasına özen gösterilmelidir. Her iki saatte bir hareket edebilme fırsatı bulmak adına uçağın koridor veya ön kısmında oturmaya özen gösterilmelidir. Yine kan dolaşımını sağlanmak için belli aralıklarla ayaklar uzatılmalıdır.

VÜCUDUN DÜZENİ KORUNMALI

Hamileler, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyecek, kendilerini yormayacak, uyku ve dinlenme alışkanlıklarını fazla etkilemeyecek bir seyahat tercih etmelidir. Seyahat ederken, bebeğin gelişiminin devam ettiği gözden kaçırılmamalı ve mümkün olduğunca hareket etmeye özen gösterilmelidir.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu