Çocuklara tedavi diye uyuşturucu veriliyor

Çocuğunuzun Hiperaktif ve Dikkat Eksikliği problemi varsa ve siz onun ilaçla tedavisine onay veriyorsanız, bu yazıyı mutlaka ama mutlakta okumak zorundasınız...

Çocuklara tedavi diye uyuşturucu veriliyor
Çocuklara tedavi diye uyuşturucu veriliyor
GİRİŞ 16.09.2011 07:57 GÜNCELLEME 16.09.2011 07:57
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Milliyet Yazarı Metin Münir bugünkü yazısında korkunç bir gerçeğe dikkat çekti ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için çocuklara ağır yan etkileri olan, BAĞIMLILIK yaratan ilaçlar yazıldığına ve bu tedavi yönteminin endişe edici boyutlarda yaygınlaştığına dikkat çekti.

Hiç bir ilacın tedavi etkisi bilimsel olarak temellendirilmiş değilken, bu tedavinin neden bu kadar yaygın oldruğu konusunda ünlü yazarın tespiti oldukça çarpıcı: "Çünkü ilaç şirketleri ve psikiyatristler çok para kazanıyor. Çünkü anne, baba ve öğretmenler ve hatta devlet için en kolay yol budur. İlaç alan çocuklar uyuşturuluyor, uysallaştırılıyor, evde-okulda sorun olmaktan çıkıyor. Çocuk hariç, herkes rahat ediyor."

İşte Metin Münir'in gündeme bomba gibi düşecek yazısı:

Çocuklara kokain benzeri ilaçlar veriliyor

Hastalık olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, doktorlar, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için çocuklara ağır yan etkileri olan, bağımlılık yaratan ilaçlar yazıyorlar.

Concerta ve Ritalin en popüler olanlar.

Her ikisinin de ilacın hammaddesi olan metilfenidat bir amfetamindir. Yani merkezi sinir sistemini güçlü bir biçimde uyaran bir uyuşturucudur. “Yüksek derecede bağımlılık yarattığı için” ABD hükümeti Concerta ve Ritalin’in içerdiği metilfenidatı kokain ve morfinle aynı sınıfta değerlendiriyor. Satışı kontrol altında. Metilfenidat içeren ilaçların belirli bir miktarın üzerinde imal edilmeleri yasak. ABD Gıda ve İlaç Kurumu FDA Concerta ve Ritalin paketlerinin üzerine kara çerçeve içinde “kötü amaçlarla kullanılabilir ve alışkanlık yaratabilir” ibaresi konmasını şart koşmuştur.

“Bir çocuğa psikiyatrik ilaç verdiğinde onu tedavi etmezsin, zehirlersin” diyor dünyanın en ünlü psikiyatristlerinden biri olan Thomas Szasz. “Otuz yaşında bir adam bir cep dolusu Ritalin ile yakalanırsa yıllarca hapis yatabilir. Bunun diğer adı speed’dir (uyuşturucu). Zerre kadar laboratuvar testi veya tıbbi kanıt olmadan ‘hasta’ diye okul çocuklarına verdikleri budur.”

Bu ve buna benzer uyarılara rağmen, Türkiye Psikiyatri Derneği internet sitesinde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için ilaç tedavisi “tedavi yaklaşımının temelini oluşturmaktadır” ifadesi yer almaktadır.

Bu iki ilaçların birçok yan etkisi var. Çocukların gelişmesini etkileyebilir. Kalp problemi veya doğuştan kalp bozuklukları olan çocuklarda ani ölümlere sebep olur. Doz aşımı ölümcüldür. Bunların dışında şu yan etkiler var: Hızlı, çarpıntılı veya düzensiz kalp atışları. Huzursuzluk, halüsinasyonlar, alışılmadık davranışlar, tikler, cilt üzerinde mor lekeler, tehlikeli derecede yüksek tansiyon, iştah kaybı, görme problemleri, sinirlilik hissi, uykusuzluk.

FDA bu ilaçların, intihar düşüncelerine ve intihara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Buna rağmen, Concerta ve Ritalin Türkiye’de “doktor tavsiyesi ile” altı yaşından küçük çocuklara da verilebilir. Ve verilmekte. Bütün bu olumsuzlukların yanında bir şey daha var: Bu ilaçlar bir işe yaramıyor. 2005’te, ABD Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi, dikkat bozukluğu ile ilgili ilaçların etkinliği konusunda yapılmış 2.300 civarında araştırmayı gözden geçirdi. Hiçbirinin ilaçların etkin olduğunu kanıtlamadığını bildirdi. Neden o zaman kullanımları bu kadar yaygın? Çünkü ilaç şirketleri ve psikiyatristler çok para kazanıyor. Çünkü anne, baba ve öğretmenler ve hatta devlet için en kolay yol budur. İlaç alan çocuklar uyuşturuluyor, uysallaştırılıyor, evde-okulda sorun olmaktan çıkıyor. Çocuk hariç, herkes rahat ediyor.

Metin Münir - Milliyet
mmunir@milliyet.com.tr

(Haber 7)

YORUMLAR 22
  • berat 1 yıl önce Şikayet Et
    kullanıyorum hiçbir bağımlılık etkisi yok
    Cevapla
  • Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    bu ilaçlar herhangi bir şekilde bağımlılık yapmıyor eğer ki çocuğunuzda yada sizde DEHB varsa doktorunuzla görüşüp doktor kontrolünde ilaç alıp almamak gerekir. eğreki gerçten kişide dehb varsa bu ilaçlar işe yarayan ilaçlardır bildiğim kadarıyla türkiye sadece c ve r ile başlayan ilaçlar bulunuyor internet üzerinden araştırmak yerine bu konuyla ilgili doktorunuzla konuşmak en sağlıklısı.
    Cevapla
  • Lütfiye bozdemir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence hiç bir alakası yok 7 yaşından beri kullanıyorum şuan 17 yaşındayım sürekli bir şeyle uğraşma hareket etme isteği var zaten ben tam raporlu DEHB hastasıyım eğer bu ilaç olmasaydı şuan derslerimde başarılı olamazdım bu ilacı içmediğim zaman yerimde duramıyorum dersin başında 10 dk sabit oturamıyorım dikkatim dağılıyor ve zaten bu ilacı her öyle önüne gelene vermiyorlar ve bazıları ders çalışmak için alıyor DEHB rahatsızlığı olmamasına rağmen asıl onlara laf etmeniz gerekiyor bilinçli olarak kullanan onlar ve bu hastalığa sahip olmamasına rağmen sinir sistemini bozuyorlar çünkü beyninde çalışmayan bir fonksiyonları yok
    Cevapla
  • Rahime 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşlerim doktorunuza baş vurun bu konuları açıklamasını isteyin, doktorunuza güvenin, bence doktorunuz kullanmalı diyorsa vermeye devam edin çünkü herkez çocuğunun iyi olmasını ister ve bu durumu yaşamayan hiç kimse anlayamaz
    Cevapla
  • Oğuzhan xxxx 2 yıl önce Şikayet Et
    aynen doktor bana küçükken yazdırmış şimdi polis olmama engel sence doktoruma güvenmeli miyim sınava 5 ay kaldı şimdi öğreniyorum
    Cevapla
  • Remzi 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum sizin sorunuNuz nedir çocuk la ilgili
    Cevapla
  • vatandaşa cevap 3 yıl önce Şikayet Et
    bence sen yanılıyorsun ritalin ve concerta gibi ilaç öyle herkese yazılan ilaçlar değil bildiğim kadarıyla reçeteli ilaçlar. Bu ilaçlar zaten ders çalışan insanlar arasında da oldukça yaygın ilaçlar dinç tutması açısından. Tabiki yan etkileri var zaten yan etkisi olmayan bir şey varsa etkisi de yoktur. Eğer doktorunuza güvenmeyeceksiniz verdiği tedaviyi kullanmayacaksanız gitmeyin doktora ama eğer çocuğunuz sizin bu tavrınızdan dolayı eksik kalırsa o zaman bunun vicdan azabını hissedeceğinizi de unutmayın.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    hayır yanlış düşünüyorsunuz. o doktor dediğiniz kişiler aldıkları komisyonlardan dolayı bunu yapmaya devam ediyorlar.
    Cevapla
  • güler 6 yıl önce Şikayet Et
    benim kızımda 6 yaşından beri kullanıyor ritalinle başladık medikinet ve en son concarte bizde sadece dikkat toplayamama var hiperaktif değiiz teşekkür takdir alan bir çocuk ama iklilemdeyim kullanıp kullanmamak arasında şu an 13 yaşında
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış