Antalya

Dünya Engelliler Günü

18:02 01 Aralık 2015
Dünya Engelliler Günü

AKHB ve Çağdaş Drama Derneği Antalya Temsilciği işbirliğiyle empatiyle engelleri kaldırmak ve farkındalık oluşturmak için yaratıcı drama etkinliği gerçekleştirildi

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Antalya Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB) ve Çağdaş Drama Derneği Antalya Temsilciği işbirliğiyle empatiyle engelleri kaldırma ve farkındalık oluşturma adına drama etkinlik düzenlendi.

AKHB Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe sekreterlikte çalışan engelli ve engelli olmayan çalışanlar biraraya gelerek drama gerçekleştirdi. 

Çağdaş Drama Derneği Antalya Temsilcisi Algül Kalay,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, drama çalışmalarıyla bireylerin farkındalıklarının arttırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Amaçlarının engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkati çekmek olduğunu belirten Kalay, "Engelli olmayan bireylerin de bu durumlar hakkında farkındalık kazanmalarını sağlamak ve engelli bireylerin de kendilerini toplumdan soyutlamalarını ortadan kaldırmalarını istiyoruz. Onları da toplumda hep birlikte yan yana, omuz omuza görmek istiyoruz" dedi.

Kalay, atölye çalışmasında engelli olan ve olmayan bireyleri biraraya getirerek oyunsu süreçlerle engelli bireylerin yaşadıkları sürece dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, drama esnasında kişilerin kendilerine dışarıdan bakmalarını sağlayıp onları olayın içine dahil etmeye çalıştıklarını anlattı.

- "Empatiyle engelleri kaldırmak mümkün"

Eğitimlerde engellilerle empati oluşturduklarını anlatan Kalay, şunları kaydetti:

"Biz bu sürece iletişimle başladık. İletişimle engelleri ortadan kaldırdıktan sonra birbirimizle kaynaşmak adına şarkılarla devam ettik. Daha sonra gözü kapalı çalışmalarla farklı farklı engel grupları hakkında empati kurmayı hedefledik. Kulaklarımızı tıkayarak yine farklı engel gruplarına karşı empati kurduk. Engellilerin toplum içinde karşılaştıkları sorunlar üzerinde durduk. Daha sonra bu sorunları çözmek adına biz birey olarak ne yapabilirizle başlayıp topluma mesajlar vermeye çalışacağız. Bu yüzden diyoruz ki empatiyle engelleri kaldırmak mümkün."

- "Etkinliğin farkındalık oluşturduğunu düşünüyorum"

Etkinliğe katılan hemşire Özlem Bozkurt da yapılan atölye çalışmasının kendilerinde bir farkındalık oluşturduğunu dile getirdi.

Duyu organlarının önemini yapılan etkinlikle daha iyi anladıklarını işaret eden Bozkurt, "Etkinlikte, duymayan veya görmeyen kişiler olduk. Bu çalışmayla engelli vatandaşların neler yaşayabileceklerini anladığımızı düşünüyorum. Etkinliğin farkındalık oluşturduğunu düşünüyorum. Engellilerin neler yaşadığını birkaç dakika bile olsa hissedebilmek, onların yerine kendimizi koyabilmek gerçekten farkındalık oluşturmak adına çok önemliydi" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.