Antalya

Antalya'daki sağanak ve fırtına

16:49 27 Ocak 2016
Antalya'daki sağanak ve fırtına

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bazı ilçelerde hortumda seraları hasar gören çiftçilerin durumunun Bakanlar Kurulu'na taşınmasının önemli olduğunu belirterek, "Üreticilerin zararının afet yardımı kapsamında karşılanmasını bekliyoruz" dedi.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ocak'ta Demre, Kumluca, Aksu, Serik ve Manavgat ilçelerinde narenciye ve seralarda hortum, fırtına ve dolu hasarı meydana geldiğini hatırlattı.

Özellikle Demre ve Kumluca ilçelerinde 800 dönüm kadar seranın zarar gördüğünü ve hasarın 15-20 milyon lira arasında olduğunu kaydeden Çetin, seraların çoğunun tarım sigortasının bulunmadığını vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bölgeyi inceleyerek konuyla ilgili Bakanlar Kurulu'nda bilgi verdiğine dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

"Sayın Çelik, hasarın resmi kurumlar tarafından belirlenmesinden sonra üretici zararının telafi edilmesi yönünde çalışma yapılacağını açıklamıştır. Hasar ve maddi zararın belirlenmesi sürecinden sonra üreticilerin zararının afet yardımı kapsamında karşılanmasını bekliyoruz. Bu arada gerekli kriterleri karşılamadığı için sigortası yapılamayan seraların modernizasyonu ve kriterleri karşılayan seraların ise üretici tarafından sigortalanması, Antalya tarımının önemli konusu veya sorunu olmaya devam etmektedir. Antalya genelinde seralarımızın yüzde 15 kadarı sigorta kriterlerine uymamakta, sigortalı sera oranı yüzde 20'lerde kalmakta. Bu nedenle her doğal afette aynı sorunlar yaşanmaktadır. Sera modernizasyonu konusunda devlet desteklerinin artırılması gerekiyor."

Çetin, tarımda mevcut üretim yapısı nedeniyle üreticinin de Antalya'nın da kaybettiğini, artık değişimin zorunlu hale geldiğini söyledi.

Üreticilerin sigorta yaptırma konusunda daha bilinçli davranması gerektiğinin altını çizen Çetin, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle beklenmedik doğal afetler yaşıyoruz ve artan biçimde yaşamaya devam edeceğiz. Bu nedenle herkes gerekli önlemleri almak zorundadır. Motorlu taşıtlarda zorunlu trafik sigorta primlerine yapılan son zamlardan sonra bir otomobilin zorunlu sigorta primi, bir dekarlık seranın örtü, konstrüksiyon ve ürün sigorta prim bedeli düzeyine gelmiştir. Üreticilere ödeme kolaylığı sağlanması koşuluyla gerekirse zorunlu sigorta sistemine geçilmesi de ele alınmalıdır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.