Antalya

"Risk taşıyanların sadece yüzde 10'u grip aşısı oluyor"

11:50 18 Mart 2016
"Risk taşıyanların sadece yüzde 10'u grip aşısı oluyor"

ORHAN KUZU - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, risk gruplarında yer alan 25 milyon civarındaki bireyin sadece yüzde 10'unun grip aşısı olduğunu söyledi.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle mevsim geçişlerinin bazı hastalıklar yönünden önem taşıyan zamanlar olduğunu anlattı.

Sonbahardan kışa geçerken ya da kış-ilkbahar arasındaki başlangıç dönemlerinin viral solunum yolları enfeksiyonları konusunda riskli dönemler olduğunu belirten Yalçın, havanın ani ısınması ve soğuması döneminde kişilerin gerekli önlemleri almaması nedeniyle viral solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını kaydetti.

Yalçın, solunum yolu hastalıklarının başında gribin geldiğini ifade ederek, "Gribi Türkiye'nin bulunduğu Kuzey Yarım Küre açısından değerlendirirsek öncelikle aralık, ocak, şubat ve mart aylarında sıklığı artmaktadır. Bu sıklık nisan ayına doğru giderek azalmaktadır" diye konuştu.

Solunum yolu hastalıkları için gerekli önlemleri almak, beslenme ve giyime dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, özellikle C vitamini içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesinin önemine işaret etti.

- "Domuz gribi aşısı önümüzdeki yıl da aşı kapsamında yer alıyor"

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'den gönderilen vakalardan alınan örneklerin yüzde 21 ile 30 düzeyinde pozitif çıktığını dile getiren Yalçın, şunları kaydetti:

"Bu verilere göre Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yer alan ülkelerle benzer oranlarda sıklığa sahip. Ön planda 'İnfluenza A' virüsü var. Bu virüs diğer adıyla domuz gribi olarak tarif ettiğimiz virüs. Yaz mevsimi gelmeye başladığı için bu virüsün Kuzey Yarım Küre'de görülme sıklığı giderek azalıyor ve başka virüsler devreye giriyor. 2016-2017 döneminde 3 tane virüs aşısı kapsamında olacak ve bu yılki aşı kapsamında 'İnfluenza A' virüsü tekrar karşımızda olacak."

Yalçın, aşıların virüslere göre etkinliklerinin değiştiğini vurgulayarak, bu yıl ki aşının ortalama etkinliğinin Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre değişik risk gruplarında yüzde 60 civarında, "İnfluenza A"ya karşı ise yüzde 51 dolayında olduğunu kaydetti.

- "Ülkemizde aşılanma oranları oldukça düşük"

Dünya Sağlık Örgütü'nün son yaptığı çalışmalarda 6 aydan büyük herkesin aşılanmasını önerdiğine dikkati çeken Yalçın, şöyle konuştu:

"Özellikle risk grupları yani kronik karaciğer, kalp, böbrek, akciğer, astım, bronşit gibi rahatsızlığı olan bireyler önemli risk grupları arasında yer alıyor. Bu bireylerin mutlaka aşılanması gerekiyor. Ülkemizde aşılanma oranları oldukça düşük. Risk gruplarında yer alan 25 milyon civarındaki bireyin sadece yüzde 10'unun grip aşısı yaptırdığını biliyoruz. Bu oranları artırmak lazım. Bunun yanında zatürreye karşı 5 yıl koruyan aşılar var. Bu aşıların uygulanma oranları ise binde 9 civarında. Riskli bireylerde bu aşıların kesinlikle yapılması ve bu oranların yükseltilmesi gerekiyor. Bu aşılar risk grupları ve 65 yaş üstü bireylerde devlet tarafından ücretsiz karşılanıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.