Antalya

"Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi"

15:42 13 Nisan 2016
"Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi"

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, "Medyada çalışanların ağırlığı erkek ama kadın çalışanlar da haberlere erkek gibi bakıyorlar." dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Aile İçi Şiddetle Mücadele" Projesi kapsamında Antalya'da bir otelde yerel medya kuruluşları bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan projenin iletişim uzmanı Zeynepcan Solmaz, kadına yönelik şiddetin dünyadaki ciddi toplumsal sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Projenin bütçesinin 10 milyon 150 bin avro olduğunu belirten Solmaz, şöyle dedi:

"Projenin uzun adı, 'Aile İçi Şiddet İle Mücadelede Kadın Sığınma Evleri' ama biz kısa adı 'Aile İçi Şiddetle Mücadele' olarak kullanıyoruz. 26 ilde uygulanan projemizin süresi 36 aydır ve 27 Aralık 2016’da sona ermesi planlanmaktadır. Projenin ana yararlanıcısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, ana paydaşları ise İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarıdır."

Solmaz, projeyle 26 ilde şiddete maruz kalan kadınlar için destek hizmetleri oluşturarak veya mevcut hizmetleri geliştirerek kadınların şiddete karşı yeterli korunmaya sahip olmalarını sağlamanın hedeflendiğini vurguladı.

- Bin 275 kişiye eğitim

Zeynepcan Solmaz, aralarında sağlık, emniyet, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim personelleri, hakim, savcı, yazı işleri müdürü, aile mahkemesi uzmanı, kadın konukevi ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) çalışanlarının olduğu bin 275 kişiye yönelik eğitim programlarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Özgün Beggi de şiddete bakış açısında toplumsal zihniyet dönüşümüne ihtiyaç duyulduğuna işaret etti.

Bu çerçevede farklılık ve eğitim çalışmalarının önemine değinen Beggi, "Bu projenin büyük bir kısmını aslında eğitim çalışmaları oluşturuyor. Bu zihniyeti aslında bir toplumsal yapıya dönüştürürsek eğer, biz şiddetin de engellenebileceğini düşünüyoruz." ifadesinde bulundu.

- "Eşitlikçi söylem geliştirilmeli"

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun da medyanın, kadınların sorunlarına daha çok ilgi göstermesi gerektiğini anlattı.

Kadın bedeninin, cinsel çağrışımlar oluşturacak şekilde gereksizce görselleştirilmesinin önüne geçmenin yollarının düşünülmesini isteyen Altun, şunları söyledi:

"Dilin içinde yerleşik, bir cinsi ya da cinsel yönelimli, diğeri karşısında aşağılayan cinsiyetçi söylemlerin dönüştürülmesi konusunda duyarlı olunmalı, yanlı sözcük ve terimlerin yerine eşitlikçi bir söylemi geliştirmek için çaba gösterilmelidir. Her türlü içeriğin oluşturulmasında, erkeklerin olduğu kadar kadınların da görüşleri, deneyim ve uzmanlıklarından kaynaklanan bilgileri topluma yansıtılmalıdır. Kadınlar arasında olumlu rol modeli olabilecek örneklerin haberleştirilmesi ve programlarda kullanılmasına öncelik verilmelidir."

Altun, cinsel suçların haberleştirilmesinde kullanılan dile özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Saldırganın ifadesinden yararlanılarak hazırlanan metinlerin mağdur açısından yaralayıcı olabileceğinin göz önünde bulundurulmasının önemine işaret eden Altun, "Bu haberlerde kullanılan görsel malzemeyle anlatım biçiminin özendirici çağrışımlar oluşturmamasına dikkat edilmelidir. Sorumlu bir anlayışla şiddete uğrayan ya da risk altında olanların çözüm yolları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmeli, var olan kuruluş ve yardım hatlarının erişim bilgileri de haberde yer almalı." sözlerine yer verdi.

- "Kadın çalışanlar da olaylara 'erkek gibi' bakıyor"

Altun, medya sektöründe çalışanların çoğunluğunun erkek olduğunu belirterek, "Medyada çalışanların ağırlığı erkek ama aynı zamanda kadın çalışanlar da haberlere erkek gibi bakıyorlar. Kadın medya mensupları, o koşullarda çalıştıkları için orada rekabet ettikleri için karşı cins meslektaşları gibi olaylara bakıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, basın mensuplarının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Çalışkan, Basın İlan Kurumu Şube Müdürü Nedim Engin de katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.