Antalya

Yaş meyve sebze fiyatları düşüşte

18:04 02 Mayıs 2016
Yaş meyve sebze fiyatları düşüşte

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya'da örtü altı yaş meyve ve sebze üretiminin artmasıyla birlikte toptancı hal fiyatlarında geçen yıla göre sert fiyat düşüşleri olduğunu bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, toptancı hallerinde patlıcan, salatalık ve biberin kilogram fiyatının 40-50 kuruşa kadar düştüğünü ifade etti.

Domates fiyatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20, biber ve patlıcan fiyatlarının yüzde 60-80, salatalık fiyatının yüzde 50, çilek fiyatının yüzde 30-40, elma fiyatının yüzde 30, portakal fiyatının ise yüzde 10-20 civarında düşüş gösterdiğini kaydeden ATSO Başkanı Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İhracatta gerilemenin sınırlı kalmasına rağmen, hava sıcaklıklarının artması ve ürün bollaşması fiyatları çok erken aşağı çekmiştir. Böyle devam ederse mayıs ve haziran ayları daha kötü geçecek ve üreticinin gelir kaybı ciddi boyutlara ulaşacaktır. Artık ihracat desteklerinin yeniden artırılmasının veya iç talebi artıracak kampanyaların yeterli olması mümkün görünmemektedir. Bu nedenle Antalya tarım sektöründe de kredi ertelemesi ve yeni kredi sağlanması konusu mutlaka ele alınmalıdır."

Antalya üreticisinin düşük fiyatlara karşı desteklenmesi gerektiğini belirten Davut Çetin, "Bu fiyat düşüşlerinin market veya pazar fiyatlarına da aynı biçimde yansıması durumunda aylık ve yıllık enflasyonda sırasıyla en az yüzde 0,5 ve yüzde 1,5 arasında düşüş gerçekleşecektir. Enflasyonda düşüş, faiz indirimi, maliyetlerin azalması, büyüme hızının artması gibi katkılar yapmaktadır." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.