Antalya

Antalya Kent Konseyi Başkanı Kurt:

12:02 02 Haziran 2016
Antalya Kent Konseyi Başkanı Kurt:

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, kentsel dönüşüm konusunda başta büyük kentler olmak üzere birçok yerde bazı fırsatçıların konut sahiplerini mağdur ettiklerini bildirdi.

Kurt, kentsel dönüşümle ilgili düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak anılan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun"un yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık dört yıl geçtiğini söyledi. Kentsel dönüşüm uygulamalarının ise yeni başladığını belirten Kurt, şunları kaydetti:

"Yasa iki bölümden oluşmaktadır. Riskli alanlar ile riskli yapılar. Riskli alanların dönüşümü Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve belediyelerin öncülünde yürütülmesi nedeniyle yasanın uygulama aşaması halen proje safhasındadır. Başta büyük kentler olmak üzere birçok yerde bazı fırsatçıların konut sahiplerini mağdur ettikleri görülmektedir. İşi vatandaşların evlerini ellerinden alabilecek noktaya götürmeye çalışanların olduğu kamuoyunda tartışılmaya başlamıştır."

Kurt, riskli yapıların dönüştürmeye çalışan yasanın kendisinin risk taşır hale geldiğini savunarak, bu konuda dikkat edilmesi ve ne gibi önlemler alınmasıyla ilgili uyarıları kamuoyu ile paylaştıklarını ifade etti.

Son zamanlarda kendilerine "gayrimenkul geliştirme uzmanı" adını veren bazı kişi veya firmalarca, hukuki süreç başlamadan ve hiçbir yasal dayanağı olmayan sözleşmeler yapıldığını iddia eden Kurt, bu kişi ve firmaların özleşmeye ilave edilen saklı bazı maddeler ile de yasal sorumluluktan kaçtıklarını öne sürdü.

-"Yapı sahibi tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde rapora itiraz edebilir"

Kurt, öncelikle bir yapıda kentsel dönüşüm uygulaması için yapının risk taşıması gerektiğini dile getirerek, "Yasada tanımı yapılmış kurumlar tarafından yapı ile ilgili risk raporunun hazırlanması gerekmektedir. Risk taşıdığı belirlenen yapının durumu ilgili tapu kütüğüne işlenip Tapu Müdürlüğü tarafından yapı sahibine tebligat yapılma zorunluluğu vardır. Yapı sahibi tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde rapora itiraz edebilir. İtiraz halinde bakanlıkça oluşturulan komisyon son kararını verecektir." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.