Antalya

"Türkiye'deki Suriyeliler, savaşın bitmesini bekliyor"

14:46 30 Haziran 2016
"Türkiye'deki Suriyeliler, savaşın bitmesini bekliyor"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İnsani Faaliyetler Birimi Türkiye Temsilcisi İbrahim Altan, "Suriyeliler bir yandan burada bir hayat sürüyor, diğer yandan da Suriye'de bir an önce savaş bitsin diye bekliyor." dedi.

Altan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden yaklaşık 3,5 milyon Suriyeliden 270 bininin kamplarda yaşadığını söyledi.

Suriyelilerin birçoğunun çalışıp kendi ayakları üzerinde durmak için mücadele verdiğini anlatan Altan, aralarında iş ve dernek kuranlar, okul yapanlar ve Türkiye'ye sermaye getirenlerin bulunduğunu ifade etti.

Suriyelilerin Türkiye'de rahat olmaları ve güzel imkanlara kavuşmalarına rağmen ülkelerini özlediğini vurgulayan Altan, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki Suriyeliler, bir an önce savaşın bitmesini bekliyor. Savaş bittiğinde bir kısmı otomatik olarak geri dönecek, bir kısmı Almanya'daki gurbetçilerimiz gibi burada kalıp, çalışıp, orayı imar etmek için gayret sarf edecek. Küçük bir kısmı da Türkiye'de yaşamaya devam edecek, Türk vatandaşı olacak. Zira Türkiye'de doğan yaklaşık 200 bin Suriyeli çocuk var. Bunlar beşinci yılını doldurdu. Bebekken gelenler okula gitmeye başladı. Türkçe öğrenmeye başladılar. Türkiye'nin hayatına daha fazla alışacaklar. Üniversitelerimizde okuyan Suriyeli gençler var. Hepsini topladığımızda, bir yandan burada bir hayat sürüyorlar, diğer yandan da Suriye'de bir an önce savaş bitsin diye bekliyorlar."

- "Türk toplumu ile Suriyeliler arasında büyük sıkıntılar yok"

Altan, Türkiye'de öğrenim çağında yaklaşık 1 milyon Suriyeli olduğunu dile getirdi.

Bunlardan ancak yarısının okullarda okuyabildiğini belirten Altan, diğer yarısının da Türk okullarında okuması halinde ülkenin, Suriye'nin geleceğinde önemli rol alacağını anlattı.

Türkiye'nin devlet olarak verdiği hizmetlerin çok önemli olduğunu ifade eden Altan, şunları kaydetti:

"Ancak tamamlanması gereken bir iş var, o da yaygın Türkçe öğretimi. Çocuklar ve gençler Türkçeyi çözdü. Ama yetişkinler dili daha geç öğreniyor. Suriyeli yetişkinler için yaygın Türkçe öğretimi sağlanırsa, Türk toplumuyla uyumları çok daha hızlı olacaktır. Şu anda Türk toplumu ile Suriyeliler arasında çok büyük sıkıntılar yok. Bu uyumu, beraberliği artırmanın önünde bir engel kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı yaygın Türkçe eğitimine ağırlık verirse, Suriyeliler ile Türkler daha fazla kaynaşır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.