Antalya

Antalya'da engelli çocuklara köpekle terapi

15:30 11 Temmuz 2016
Antalya'da engelli çocuklara köpekle terapi

Antalya'da engelli çocuklara köpekle terapi uygulamasının olumlu sonuç verdiği bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ikinci büyük engelli rehabilitasyon merkezi olduğu belirtilen Özel Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde atla ve aquaterapiden sonra köpekle terapi uygulamasına başlandığı ifade edildi.

Merkezde hayvanlarla yapılan terapilerin olumlu etkilerinden sonra serebral palsi, otistik, bedensel engelli hastaların köpekle tedavi edildiği kaydedildi.

Duyu bütünleme alanında eğitim alan uzman fizyoterapistler ve eğitimli köpekler eşliğinde seansa katılan çocuklarda, duygusal ve fiziksel alanlarda olumlu gelişmeler gözlendiğine işaret edildi.

- Engelleri hayvanlar sayesinde aştılar

Duyu organlarında denge problemi yaşayan çocukların hayvanlar sayesinde engellerini aştığı, dokunma problemi yaşayan, yemek yemek istemeyen bir çocuğun köpek ile terapiden sonra yemeğe başladığı ve diğer nesnelere kolaylıkla dokunabildiğinin altı çizildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen merkezin fizyoterapisti Jacqueline Clara Altan, şu ifadeleri kullandı:

"Duyu organlarında denge problemi yaşayan çocukların kimisi dokunmak istemiyor, kimisinin sürekli midesi bulanıyor, kimisi de yemek yemek istemiyor. Özellikle otistik çocuklarda bu sorunu çok fazla yaşıyoruz. Otistik çocuklarda görülen sorunların çözümüne köpekler destek oluyor. Mesela hastamızla beraber köpeğe yemek yediriyoruz. Dokunmak, çocuklara çok fazla uyarı veriyor. Köpeğe alışınca başka şeylere dokunması daha kolay oluyor. Meyvelere dokunamayan çocuklar, yaptığımız terapi sonrasında meyve yemeye başlıyor. Köpek, hastaları motive ediyor. Denge olmadığı için en küçük bir yüksekliğe çıkamayan çocuklar, köpeğin çıkığını görünce, 'köpek çıkabiliyor ben de çıkabilirim' diyor. Konuşma problemi olan çocuklar da ise köpeğe verdiğimiz komutlardan etkileniyor. O da komut vermek istiyor ve konuşmaya başlıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.