Antalya

Otistik çocuklara yunusla terapi

10:39 09 Eylül 2016
Otistik çocuklara yunusla terapi

Antalya'nın Kemer ilçesinde, yurt dışından gelen otistik bir grup çocuğa yunuslarla yüzerek terapi yaptırıldı.

Romanya, Macaristan ve Maldiv'den aileleriyle Ayışığı Plajı'ndaki Dolphin Park'a gelen 3 otistik çocuk, yunus eğitmenlerinin eşliğinde yüzerek terapi gördü. Yaklaşık 30 dakika havuzdaki 3 yunusla yüzen çocuklar, eğlenceli anlar yaşadı.

Yunusların bulunduğu havuza girmeye çekinen bazı çocuklara ise eğitmenler ve aileleri destek oldu.

Romanya'dan, 10 yaşındaki otistik oğlu David Stescu'yu terapi için Kemer'e getiren Mihail Stescu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'ya ilk kez 6 yıl önce yunus terapisi için geldiklerini söyledi.

Antalya'ya terapi için geldiğinde sadece tatil yapıp yunuslarla bir anı olacak diye düşündüklerini ifade eden Stescu, "İlk yıldan beri otizmli çocukların konuşma ve diğer gelişimlerinin nasıl arttığını gördük. İlk geldiğimizde oğlumuz sadece iki kelimeden oluşan cümleler kuruyordu. Romanya'da homeopatik ve değişik tedaviler görüyordu. Yunuslarla terapi öncesi bir oteldeki 'Kablolar ne' diye soruyordu. Terapi sonrası 'Baba bana kablolar hakkında daha fazla bilgi ver' diye konuşmaya başladı." dedi.

Stescu, terapi sırasında sadece çocuklar için değil ailelere de önemli bilgiler verildiğini ifade ederek, terapiden memnun kaldıkları için Romanya'da otizm sempozyumu düzenlediklerini kaydetti.

Çocuklarının gördüğü terapi sonrası ortaya çıkan olumlu etkileri Romanya'daki otistik çocuğu olan ailelere anlattığına değinen Stescu, asla mucize beklemediklerini ancak yunusların öğrenmeyi hızlandırdığını, yaşadıklarını ve terapinin çocuklarının normal bir okula gitmesini sağladığını belirtti.

- "İyileştirici etkileri var"

Terapileri düzenleyen Antalya Ruhbilim Okulu'ndan Murat Kemaloğlu ise, terapinin otistik çocuklarda iyileştirici ve geliştirici etkileri olduğuna değindi.

Terapinin günde yarım saatten 10 gün sürdüğünü anlatan Kemaloğlu, şöyle konuştu:

"Çocukların öğrenme süreçleri 2 ile 10 kat arasında artıyor. Bu etki yaklaşık bir sene sürüyor. Bir sene sonra öğretmenleri ve terapistleri tarafından daha fazla şeyler öğrenmeye başlıyor. Dil ve sosyal becerileri artıyor. Mesela Romanya'dan gelen David Stescu, ilk geldiğinde konuşması 1-2 kelime ile sınırlıydı. Ama 5 yıl sonra 5-6 cümle kurabiliyor. Normal çocuklarla aynı okula gidiyor ve dışarıdan kimse otistik olduğunu anlamıyor."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.