Antalya

Uluslararası Yeşil Şehirler Konferansı

11:43 27 Eylül 2016
Uluslararası Yeşil Şehirler Konferansı

Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Yeşil Şehir Komitesi Başkanı Karen Tambayong, "EXPO'lar yeşil şehirler konusunda güzel bir platform oluyor. Bunu EXPO 2016 Antalya'nın desteğiyle başarabilir, sinerjilerimizi birleştirebilirsek çok daha güzelini yapabiliriz." dedi.

AIPH tarafından, EXPO 2016 Antalya sergi alanındaki kongre merkezinde düzenlenen, "Uluslararası Yeşil Şehirler Konferansı", farklı ülkelerde bilim insanları ve AIPH yönetiminin katılımıyla başladı.

Yeşil Şehir Komitesi Başkanı Tambayong, açılışta yaptığı konuşmada, yeşil şehirlerin çok önemli olduğunu belirterek, komite olarak çevrenin koruması açısından faydalı olmaya çalıştıklarını anlattı. Çiçek ve bitki konusunda, yeşil şehirler açısından dünya şampiyonu olmak istediklerinin altını çizen Tambayong, bitkilerin bulunduğu, peyzajı güzel şehirlerin daha önemli olacağını ifade etti.

Tambayong, "Uluslararası bir ağ olarak hareket ederek yeşil şehirleri oluşturmaya çalışıyoruz. Bu uygulamalardan sonra yeni sayfalar açabileceğiz. Yeşil şehirler konusunda dünya programı geliştirmek istiyoruz. EXPO'lar yeşil şehirler konusunda güzel bir platform oluyor. Bunu EXPO 2016 Antalya'nın desteğiyle başarabilir, sinerjilerimizi birleştirebilirsek çok daha güzelini yapabiliriz." diye konuştu.

- "EXPO, istihdama katkı sağladı"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de hükümetin EXPO ve Antalya için olağanüstü bir çaba harcadığını, geçen yıl kasım ayında G-20 Zirvesi için sonra da EXPO için çok büyük bir gayretle çalıştıklarını anlattı.

EXPO'nun Antalya'nın tanıtımına, yatırımlarının da Antalya ekonomisine, istihdamına önemli katkı yaptığına dikkati çeken Türel, "Şüphesiz ki botanik EXPO organizasyonu, terörün tırmandığı, bir terör örgütünün demokrasimize darbe girişiminde bulunduğu şanssız bir döneme rastladı. Buna rağmen Antalya çok güzel, çevre dostu bir alan kazandı. Çok sayıda etkinlikle farkındalık projeleri gerçekleştirmek suretiyle 3 milyonu aşkın ziyaretçimize ulaştık." dedi.

EXPO organizasyonu teşvikiyle Antalya'nın önünde çevre konusunda yeni ufuklar açıldığını belirten Türel, söz konusu konferansın Antalya ve Türkiye için önemli olduğunu anlattı. Gelecek nesiller için yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Türel, senede 1 milyon ağaç dikme hedefleri olduğuna değindi. Türel, "Antalya aynı heyecanla 5 Çiçekli Altın Şehir ödülünü tekrar almak üzere yeşil şehir Antalya hedefine yürümeye devam edecektir." diye konuştu.

Antalya'nın yeşil alan bakımından şanslı bir il olduğuna dikkati çeken Türel, yeşili kazandırmanın kolay ama korumasının zor olduğunu dile getirdi. Türel, "Yeşil şehir, çocukların gelişimi, toplumun ruh sağlığı, çalışanların verimliliği, hava temizliği, kent güzelliği, motorlu taşıt yerine yürümeyi özendirmesi, yaz aylarında gölge yaparak yürümeye, sosyal canlılığa, alışverişe izin vermesi gibi sayısız katkı sağlar. Dolayısıyla bugün buradaki her fikri somut bir projeye dönüştürmek için çalışacağız." dedi.

Türel, EXPO'nun 6 aylık bir organizasyon olarak kalmayacağını, bahçeleri ve sosyal alanları ile Antalya'nın cazibe merkezlerinden birisi olacağını ifade etti. Türel, "Çünkü ağaç ve çiçek yarışı dünyanın en güzel, en faydalı yarışlarından birisidir. Bizler, birlikte bu yarışı uluslararası dostluk yarışına dönüştürdük." diye konuştu.

- "Yeşil şehir, sadece ağaç dikmek değildir"

AIPH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Bağdatlıoğlu da yabancı basının yaptığı taraflı ve yanlış haberler yüzünden konferansa katılmak isteyen bazı meslektaşlarının bundan çekindiğini dile getirerek, katılımcıların Antalya'nın ne kadar güvenli bir şehir olduğunu ve EXPO için yapılanları görme fırsatı yakaladığını söyledi.

Yeşille uğraşmaya 2008 yılında başladığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, "Yeşil şehir, sadece ağaç dikmek değil, yenilenebilir enerjiyi kullanabilmek, yeşil şehirler oluşturabilmektir." dedi.

Konferans sunumlarla devam etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.