Antalya

ATB Meclis Toplantısı

13:29 29 Eylül 2016
ATB Meclis Toplantısı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, kentte tarımsal üretim ve hasat dönemi itibarıyla yeni bir sezonun başladığını belirterek, "Rusya pazarının hala belirsizliğini koruması nedeniyle üretici ve ihracatçı sıkıntılı durumdadır. Gerek üretici gerek ihracatçılarımız için önümüzdeki 15 gün kritik döneme sahiptir." dedi.

Çandır, ATB'nin eylül ayı olağan meclis toplantısında, Antalya'da tarımsal üretim ve hasat dönemi itibarıyla yeni bir sezona başlanmak üzere olduğunu kaydetti. Bölgede nar hasadının yeni başladığını anımsatan Çandır, Türkiye'de geçen yılki 446 bin ton nar üretiminin 107 bin tonunun Antalya'da gerçekleştirildiğini söyledi. Nar rekoltesinin bu yıl yüzde 30 artmasının beklendiğini ifade eden Çandır, şöyle konuştu:

"Rekoltenin yüksek olması ve daha erkenci çeşitlerin de pazara yüksek tonajda girmesi nedeniyle kilogramda 50-70 kuruş arasında üretici fiyatı bulmaktadır. Burada ilave endişe kaynağı ise Rusya pazarının hala belirsizliğini korumasıdır. Nar 17 Mart'ta biber ile birlikte yasaklanan ürünler arasında yer aldığından, geçtiğimiz yıl Rusya pazarının nara olumsuz etkisi olmamıştı. Ancak bu yıl kapıların kapalı olması nedeniyle üretici malının elinde kalması ve zarar etme endişesi içerisindedir. İhracatçı ise risk maliyetlerinin yüksekliği ve sınırlı pazar nedeniyle sıkıntılı durumdadır. Gerek üretici gerek ihracatçılarımız için önümüzdeki 15 gün kritik öneme sahiptir. Bu kritik önem önümüzdeki günlerde başlayacak olan yaş meyve sebze, kesme çiçek ve narenciye için de geçerlidir."

Genel ekonomiye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan ATB Başkanı Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 26 çeyrektir büyüme sağlayan ekonominin 2016'nın ilk çeyreğindeki yüzde 4,7'lik büyümeden sonra ikinci çeyrekte de yüzde 3,1 büyüdüğünü hatırlattı.

Çandır, tarım sektöründe ise son 26 çeyrek boyunca kesintisiz büyüyen genel ekonomiye karşın ikinci kez yüzde 1 küçülme meydana geldiğini belirterek, "Sektörümüzün üzerindeki baskıyı ve yaşadığımız darboğazı uzun bir dönemdir ısrarla dile getirmekte ve çözüm önerilerimizi ifade etmekteyiz. Stratejik bir öneme sahip bulunan tarımın büyüme performansındaki bu türden dalgalanmalar, sadece bizleri değil diğer tüm sektörleri de olumsuz etkilemektedir." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.