Antalya

Su Kaynaklarının Modellenmesi Hizmet İçi Eğitimi

12:28 01 Kasım 2016
Su Kaynaklarının Modellenmesi Hizmet İçi Eğitimi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Envanter ve Araştırma Daire Başkanı Bilal Dikmen, artan dünya nüfusu nedeniyle tarım ve sanayi için ihtiyaç duyulacak su miktarının temininde sıkıntı çekileceğini belirterek, "Eldeki sınırlı kaynakların optimum kullanımı ve entegre yönetimi, suyla ilgili çözüm oluşturacaktır." dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Envanter ve Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen eğitim toplantısında konuşan Dikmen, dünyada nüfusun artması ve ihtiyaçların çoğalmasıyla birlikte doğal kaynakların zamanla tahrip olduğunu ve kirlendiğini söyledi.

Sanayileşme süreciyle insanların doğal kaynaklar üzerine olan olumsuz etkisinin arttığını ifade eden Bilal Dikmen, bu nedenle insanların hayatını devam ettirebilmesi için kaynakları koruma zorunluluğunun ortaya çıktığını anlattı.

Dikmen, özellikle Avrupa Birliği (AB) sürecinde 2009'da çevre faslının açılmasıyla AB'nin su konusundaki en kapsamlı yasası "Su Çerçeve Direktifi"nin Türkiye açısından daha önemli hale geldiğini belirterek, "AB sürecine uyum sağlamak düşüncesiyle Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak bazı projeler yaptık. Projeler neticesinde ortaya çıkan verilerin bir çoğunu yasal düzenlemelere aktardık." diye konuştu.

Bilal Dikmen, artan dünya nüfusu nedeniyle tarım ve sanayi için ihtiyaç duyulacak su miktarının temininde sıkıntı çekileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Eldeki sınırlı kaynakların optimum kullanımı ve entegre yönetimi, suyla ilgili çözüm oluşturacaktır. Entegre su kaynakları yönetimi dünyada bir çok ülkede uygulamaya konulmuştur. Bu doğrultuda AB ülkeleri, mevcut su kaynaklarını, entegre nehir havzalarını geliştirerek korumaya çalışmaktadır. ABD, su kaynakları yönetiminde yeraltı suyu, yüzey suları ve su kalitesi arasında entegre yönetim sistemini benimsemiştir. Su kaynaklarının entegre ve optimum yönetimi, bilişim teknolojisi araçlarının ve yazılımlarının birbirleriyle uyumlu şekilde çalışmasıyla mümkün olabilir."

Eğitim toplantısı 4 Kasım Cuma günü sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.