Antalya

Antik Side Kentsel Tasarım Projesi hayata geçirilecek

11:45 25 Kasım 2016
Antik Side Kentsel Tasarım Projesi hayata geçirilecek

Manavgat Belediyesi, "Antik Side Kentsel Tasarım Projesi"ni hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Manavgat'a bağlı turizm merkezi Side için, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile ortaklaşa çalışılarak hazırlanan ve ilk etabı "4 Meydan 4 Odak" olarak adlandırılan projenin tanıtım toplantısı, Manavgat Belediyesi Side Ek Hizmet binası meclis salonunda yapıldı. Toplantıya, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Belediye Başkan Yardımcıları Sebahat Çevik, Oytun Eylem Doğmuş, Etüt Proje Müdürü Ezgi Öz, belediye meclis üyeleri Hüseyin Erol ve Salih Delikkulak ile Side'de faaliyet gösteren esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Side'yi daha da güzelleştirip yerli ve yabancı turistlerce daha kolay izlenebilir hale getirmek, bölgede alışveriş canlılığını artırarak esnafa can suyu olabilmek amacıyla hazırlanan projenin tanıtımı, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen tarafından yapıldı.

Başkan Şükrü Sözen, Adana ve Suriye'de meydana gelen üzücü terör olaylarında şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileğiyle sözlerine başladı. Tarih boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış Side ve Side'yi bugünlere taşıyan esnaf ve vatandaşları çok önemsediklerini belirten Başkan Sözen, "Kentsel Tasarım Projesi"ni hayata geçirmekten mutlu olduklarını dile getirdi.

- Proje 150 günde bitecek

Bir yıllık çalışmanın ürünü olan projenin Side'ye değer katacağını ifade eden Sözen, ilk etabı önümüzdeki hafta başlamak kaydıyla 150 günde bitecek projede, 25 bin metrekarelik düzenlemenin 18 bin metrekaresinin traverten döşemesi olacağını söyledi. Koruma Kurulunun onayladığı kriterlerde hazırlanan projede aydınlatmaların da yapılacağını anlatan Sözen, projenin ilk etabının 5 milyon 270 bin liraya mal olacağını açıkladı. Sözen, esnafı da düşünerek çalışmanın başlaması için sezon sonunu beklediklerini ve projenin etaplara bölündüğünü vurguladı.

Başkan Şükrü Sözen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği, tarihe ev sahipliği yapmış Side'yi ve sizleri son derece önemsiyoruz. Geçen dönem bir yürüyüş yolu yapmıştık. Bu dönemde Antik Side'nin içinde tarihi yapısına uygun, bölgeye artı değer katacak kıymetli bir yatırımı hayata geçireceğiz. Bu süreçte 4 odaklı meydan ve bunları birbirine bağlayan cadde ve sokakların doğal taşlarla kaplanması sürecini hep birlikte yaşayacağız. Side'ye bugüne kadar yapılmış yatırımlar var bunları önemsiyoruz ve yapanlara teşekkür ediyoruz. Ama tarihi biraz daha ön plana çıkarmak için güzel olmayan parke yapılanmasını ortadan kaldırıp, doğal taşlarla Side'yi karakteristik bir yapıya dönüştürmek ve bugüne kadar olmayan aydınlatmasını yapmak istiyoruz. Aynı zamanda olası bir yangına müdahale edilebilecek bir hale getirmek bizim için çok önemli. Projenin ilk etabı 150 günde tamamlanacak."

Etüt Proje Müdürü Ezgi Öz, projenin hazırlanmasında "Side'nin dünü ve bugünü" başlığı ile yola çıkıldığını ve tarihi dokuya uygun bir proje hazırlandığını anlattı. Öz, projenin genel aksları 4 meydan ve 4 meydanı birbirine bağlayan Turgutreis, Liman, Cami-Menekşe Sokağı'nı kapsadığını belirterek, her meydana yapılacak çalışmaları tek tek anlattı.

Belediye Başkan Yardımcısı Sebahat Çevik ise yapılacak çalışmanın antik alanlar ile ilgili bir düzenleme olmadığının altını çizdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.