Antalya

Türk-Rus ilişkilerine sanat desteği

11:27 03 Mart 2017
Türk-Rus ilişkilerine sanat desteği

Merkezi Rusya'da bulunan Spivakov Sanat Vakfının Türkiye Temsilcisi, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı piyano eğitmeni Amine Aygistova, Türkiye ile Rusya'nın sanat alanında ilişkilerinin daha da kuvvetlenmesi için projeler hayata geçireceklerini bildirdi.

Aygistova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatçıların kritik dönemlerde sorunların çözülmesi yönünde çaba göstermesi gerektiğini söyledi. Bir sanatçı olarak "Müzik aletine dokunan insan silahlara dokunmaz" anlayışına sahip olduklarını ifade eden Aygistova, kendisinin Vakfın Türkiye sorumlusu olarak 12 yıldır Rus ve Türk çocukların birbirleriyle kaynaşmaları yönünde çaba gösterdiğini anlattı.

Türk çocukları konser ve sanatsal etkinlikler için Rusya'ya, Rus çocukları da Türkiye'ye getirdiklerine değinen Aygistova, şöyle devam etti:

"Küçük yaşta başlayan dostluk en doğru dostluktur. Türk-Rus ilişkilerinde kritik süreç geçti. Artık kaybettiklerimizi toparlama sürecindeyiz. İki ülke halkları arasındaki dostluğun temeli sağlam olduğu için sorun erken çözüldü. Evet birkaç tuğla düşmüş biz de düşen bu tuğlaları sanatla doldurmak istiyoruz ve bu bina devam etsin istiyoruz."

- "Antalya'da festivaller düzenlemek istiyoruz"

Antalya'nın Ruslar açısından ayrı bir öneme sahip olduğuna dikkati çeken Aygistova, "Antalya'da festivaller düzenlemek istiyoruz. İlk olarak hem Rus hem de Türk sanatçıların katıldığı bir Uluslararası Bale Festivali düzenlemek istiyoruz." dedi.

Spivakov Sanat Vakfının her yıl "Moskova Dostları Çağırıyor Festivali" düzenlediğini anlatan Aygistova, bu festivale 30-40 ülkeden 2 bin harika çocuğun katıldığını aktardı. Çocukların 2-3 hafta Moskova'da bulunarak hem kendi performanslarını sergilediklerini hem de kültür paylaşımında bulunduklarını belirten Aygistova, her yıl Türkiye'den de bir çocuk sanatçının, bu festival kapsamında Moskova'ya gittiğine işaret etti.

Aygistova, bu yıl festivalde Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenen bir çocuk halk dansları grubunun da katılımının beklendiğini bildirdi.

- "Rus halkı Türkiye'ye karşı olmadı"

Rus sanatçıların yaşanan sorunlara rağmen Türkiye ve Antalya'ya gelmeye devam ettiklerini de vurgulayan Aygistova, şunları söyledi:

"Rus halkı hiçbir zaman yaşananlardan dolayı Türkiye'ye karşı olmadı. Dostluklarını sürdürmek istediler. Son dönemde yaşananlar sadece teknik bir hataydı ve teknik olarak düzeltilmesi gerekiyordu. İnsanlar gelmek istiyor. Tur şirketleri hızlı bir şekilde bu teknik sorunu çözsünler. Gelmek isteyenlerin önü açılsın. İnsanlar seve seve buraya gelecekler bundan eminim."

- "Rusça konuşan kişi sayısı 112 bin"

Rusya Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Marina Sorokina da Antalya'ya yerleşen ve gelen Ruslara yardımcı olmanın yanı sıra Türkçe kursları da düzenlediklerini dile getirdi.

Türk kültürünü öğrenmek için çeşitli etkinlikler yaptıklarına dikkati çeken Sorokina, şunları kaydetti:

"Bu yıl Dostluk ve Barış Festivalinin 8'incisini düzenlemeyi planlamaktayız. Burada sadece Rus ve Türk halkı yok. Kazakistan, Azerbaycan, Çin, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerden de katılım olacak. Ayrıca bu yıl Bale Festivali düzenlemek istiyoruz. Antalya'da geçen yıllarda Rus Dili Olimpiyatları yaptık. Antalya'da 30 bin Rus yaşıyor ve Rusça konuşan insanlar sayısı ise resmi rakamlara göre 112 bin. Bunun yeni evliliklerle artması bekleniyor."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.