Antalya

Haziran ayı enflasyon rakamları

15:58 03 Temmuz 2017
Haziran ayı enflasyon rakamları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, haziran ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili, döviz kurundaki yatay seyrin ve enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu yönde katkı yaptığını belirtti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, enflasyonun büyük oranda bulgur, makarna, yumurta ve süt ürünleri gibi gıda fiyatlarındaki düşüş, giyim indirimlerinin devam etmesi ve akaryakıt fiyatlarındaki indirim sayesinde gerilediğini kaydetti.

Döviz kurundaki yatay seyir ve enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu yönde katkı yaptığını ifade eden Çetin, "Bu bakımdan enflasyon açısından son dönemlerin en şanslı koşulları yaşanmasına rağmen, hizmet fiyatları ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış devam etmekte. Halen çift hanede seyreden enflasyonun yılı tek hanede bitirip bitirmeyeceği, önümüzdeki aylarda mevcut koşulların ne yönde değişeceğine bağlı. Kredi ve vergi desteklerinin iç piyasayı canlandırıcı etkisi önümüzdeki aylarda etkisini kaybedecek." değerlendirmesinde bulundu.

Turizmdeki canlanmanın Antalya ile sınırlı kaldığına dikkati çeken Çetin, dolayısıyla enflasyonda talep ve maliyet baskısının gelecek aylarda zayıflamasının normal olacağını bildirdi.

Çetin, gümrük tarifelerindeki düzenlemenin spekülatif ürünlere yönelik olmasını ümit ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gıda ürünlerinde gümrük tarifelerinin önemli ölçüde düşürülmüş olması bazı gıda ürünlerinde fiyat baskısı yaratabilir, çünkü Doğu Avrupa ülkelerinde bile birçok gıda ürünü fiyatı Türkiye'den düşük düzeyde. Bununla birlikte gıda fiyatlarını yükselten temel faktörün gübre ve yem gibi ithal girdi fiyatlarının döviz kuruyla birlikte artması olduğuna dikkat edilmeli ve öncelikle maliyetleri düşürecek, verimliliği artıracak yapısal önlemlere önem verilmeli. Bakanlık tarafından ithalatta eşik fiyat sisteminin uygulanacağı, ithalatın spekülatif ürünlere yönelik olarak kullanılacağı açıklaması yapıldı. Uygulamanın da bu yönde olmasını ümit ediyoruz."

- Batı Akdeniz enflasyonu Türkiye ortalamasının altında

Bölgelerinde TÜFE oranının, aylık yüzde -0,41, altı aylık yüzde 5,70 ve yıllık bazda yüzde 10,50 olarak gerçekleştiğini belirten Çetin, TR61 Bölgesi'nin (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 17'nci, altı aylık enflasyonda 18'inci, yıllık enflasyonda ise 23'üncü sırada yer aldığını kaydetti.

Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, altı aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çeken Çetin, Antalya turizminde geçen yıla göre kaydedilen canlanmanın henüz bütün sektörlerde etkisini göstermediğinin enflasyon verisinde de görüldüğünü kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.