Antalya

ATSO'da tarım sektörü bir araya geldi

10:43 19 Ağustos 2017
ATSO'da tarım sektörü bir araya geldi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasında (ATSO) tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerine yönelik toplantı düzenlendi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, hizmet binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarım sektörünün son derece stratejik olduğunu ve yapısal sorunların geniş katılımlı bir bakış açısı ve radikal çözüm önerileriyle ulusal düzeyde masaya yatırılması gerektiğini belirtti.

Antalya'da tarım sektörü aktörlerinin "Tarım Konseyi" yapısında örgütlü bir yapı olduğunu vurgulayan Çetin, konseyle sektör sorunlarını tek elden güçlü şekilde ele almayı hedeflediklerini dile getirdi.

Özellikle Rusya'ya bazı tarımsal ürünlerin ihracatı yasaklandığında konsey bünyesinde oldukça güçlü bir lobi çalışması yaptıklarını hatırlatan Çetin, "Üretici örgütlenmesinde yetersizlik, tarım arazilerinin hızla yok olması, ölçek ekonomisine uygun üretim yapacak geniş arazi yapısının oluşturulamaması, üretim planlama eksikliği, sektörde kalifiye iş gücü ve verimlilik sorunu, atık yönetimi gibi başlıklar, konuşulan ancak çözülemeyen konular olarak gündemimizde yer tutmaya devam ediyor." diye konuştu.

Komite üyelerinin toplantıda dile getirdikleri sera ürünlerine dair bilgi kirliliğinin giderilmesi için çalışma yapılması talebini de olumlu karşıladıklarını vurgulayan Çetin, ihraç ürünlerde kalıntı sorunu yaşadığında bunun ülke genelindeki tüm ürünlerde kalıntı varmış gibi algılandığını kaydetti.

Televizyonda bazı yorumcuların sera ürünlerinin tüketici sağlığına olumsuz etkisi olduğuna dair imalarda bulunduğunu aktaran Çetin, "Konunun uzmanlarıyla görüştüğümde, bunların önemli bir kısmının doğru olmadığını söylüyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerimiz, kalıntı kontrollerinin düzenli yapıldığını ve ürünlerimizin dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu belirtiyorlar. Bu verileri halka anlatmamız, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmamız gerekiyor." dedi.

Çetin, sektörün en önemli sorunlarından birisinin de tarımsal ihracatın, pazar çeşitlendirmesine gidilmeden belli ülkelere yapılması olduğuna dikkati çekerek, bu hatalı stratejinin bedelini geçen sene yaşayarak gördüklerini bildirdi.

ATSO olarak hem yeni pazarlara açılma noktasında, hem de toplumu doğru bilgilendirme, bilgi kirliliğini ortadan kaldırma noktasında ellerinden gelen desteği verdiklerine işaret eden Çetin, "Antalya Hali'nden tesadüfi ürün seçelim, bağımsız laboratuvarlarda analiz yaptıralım, sonuçları belli periyodlarla açıklayalım' derseniz ona da varız. İlgili akademisyenlerin halkı doğru bilgilendirmeleri için spot filmler çekip bunları sosyal medyadan paylaşabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.