Antalya

Altın gününden ulusal fuarlara

12:12 16 Eylül 2017
Altın gününden ulusal fuarlara

AYŞE YILDIZ - Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde altın günlerinde buluşan ilkokul mezunu 60 kadın, evde oturmak yerine aile ekonomisine katkı sunmak ve yöresel ürünleri tanıtmak amacıyla iş hayatına atıldı.

Tokat Başçiftlikler Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği'ne başvuran yaşları 25 ila 60 arasında değişen kadın grubu, dernek yöneticilerinin öncülüğünde "Yöresel Ürünlere Kadın Eli Değdi Aş Oldu, İş Oldu" adlı proje hazırladı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün de katkılarıyla Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında projeleri kabul edilen kadınlar, bir yıl boyunca aile içi şiddet, sağlıklı beslenme, tüketici hakları, İngilizce, evlilik hukuku, iş güvenliği, girişimcilik ve yöresel ürünler gibi bir çok konuyla ilgili eğitim aldı.

Kursların sonunda sertifika almaya hak kazanan 60 ev kadını, dernekte kendileri için oluşturulan bölümde, küçük gruplar halinde yöresel ürünler hazırladı.

Yabani armut ve kuşburnu pekmezi, erişte, mantı, turşu, reçel gibi birçok yöresel yiyecek hazırlayan kadınlar, Türkiye'nin farklı illerindeki fuarlara katılarak, ürünlerini sergiliyor.

Antalya'da bu yıl 8'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX) doğal ürünlerini tanıtan kadınlar, kooperatif kurarak, hazırladık yöresel ürünleri Türkiye geneline satmayı hatta ihraç etmeyi hedefliyor.

- "İşimizi büyütüp, yurt dışına açılmak istiyoruz"

Grubun sözcüsü Cemile Güler (56), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev kadınları olarak altın günü yapmak için toplandıklarında, "Biz niye evde oturuyoruz, vatanımıza bizim de faydamız olsun" diyerek, iş yeri açmaya karar verdiklerini söyledi.

Hem aile ekonomisine katkı sunmak, hem de yöresel ürünlerin yaşatılması için çalışmaya karar verdiklerini belirten Güler, "Annelerimizden, babaannelerimizden öğrendiğimiz yöresel ürünleri yaşatalım istedik. Bize dernekte bir yıl boyunca kurs göreceksiniz dediler. 60 kadının tamamı ilkokul mezunu ve hepsi ev hanımı. Biz de bu eğitimi aldık. Sonra da doğal yabani armuttan, şeker pancarının kökünden pekmez çıkardık, dalından turşu kurduk. Dağlardan kuşburnu topladık, pekmez yaptık. Bunların hepsi birçok hastalığa da şifa." diye konuştu.

Köy yumurtası kullandıkları hamurla mantı, erişte başta olmak üzere farklı ürünler hazırladıklarını kaydeden Güler, kooperatif kurarak işlerini geliştirmeyi istediklerini anlattı.

Güler, "Türkiye geneline yöresel ürünlerimizi satacağız. 60 kadının el emeği ürünler. Hiçbir katkı olmayacak, tamamı doğal lezzetler. Daha önce altın günlerinde buluşup otururduk şimdi işimizi büyütüp, yurt dışına açılmak istiyoruz" dedi.

Seyhan Kaymak (53) da çocukluk hayalinin küçük bir iş yeri açmak olduğunu belirterek, yıllar sonra bunu gerçekleştirebileceğini ifade etti. İnsanların sağlıklı beslenmesi için yöresel ürünlerin önemli olduğunu kaydeden Kaymak, ürünleri daha satmadan taleplerin gelmeye başladığını söyledi.

Cansel Ayman (50) ise yöresel ürünlerin organik ve son derece sağlıklı olduğuna dikkati çekerek, "Kendi ellerimizle yapıyoruz. Ürünlerimizi tanıtmak için Antalya'ya getirdik. Ben fast food ürünlerine karşıyım, özellikle çocukların bunlardan yemesini istemiyorum. Onun için doğallarını yapıyoruz, daha sağlıklı." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.