Antalya

Stone Design Show fuarı

15:27 18 Ekim 2017
Stone Design Show fuarı

Antalya'da, mermer, granit, traverten, bazalt, andazit gibi doğal taşların ve bunlara ilişkin artistik ve dekoratif çalışmaların sergilendiği Stone Design Show kapılarını açtı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ANFAŞ Expo Center'daki fuarın açılışında, Antalya'da özel sektörde hareketlenme ve gelişme olduğunu görmekten her zaman büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türel, geçen yıl kentte turizm ve tarıma dair sorunların gündemde olduğunu, bu yıl ise 10 milyonu aşan turist sayısıyla turizmin ciddi şekilde toparlandığını dile getirdi. Türel, turizmin ve tarımın yanı sıra doğal kaynakları çevreye zarar vermeden, çok dikkatli şekilde kullanmanın ekonomik gelişme açısından önemli olduğuna işaret etti.

Antalya'dan yaklaşık 10-15 yıl önce maden olarak sadece krom ihracatı yapıldığını, bugün ise bölgeden mermer başta olmak üzere birçok maden ürününün ihraç edildiğini anlatan Türel, şunları kaydetti:

"Sektörün her zaman yanında olduğumu belirtmek istiyorum. Mesele yer altı zenginliğine sahip olmak dışında bunu en iyi şekilde yer üstü zenginliğine de dönüştürmektir. Sadece maden zenginliği değil, bir sanatçı hassasiyetiyle mermeri işlemek ve kendi markamızla satmalıyız. Küresel yarışta yer almayan, hiçbir uluslararası hedefi olmayan arkadaşlara, vizyon fukaralarına derdimizi anlatmakta maalesef zorluk yaşıyoruz. Bu nedenle özel sektörümüze daha önemli sorumluluklar düşüyor. Özel sektör evini, iş yerini dizayn ederken sanatsal olarak da güzel eserler inşa etmeli."

Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol da Türkiye'nin son 20 yıldır mermer ihracatında büyük ilerleme göstererek dünyada ilk üç ülke arasına girdiğini söyledi.

Ton başına gelire bakıldığında ise rakiplerin biraz gerisinde kalındığını dile getiren Erol, "Sektörün bu noktada yapması gereken katma değerli ürünlere ağırlık vererek işlemek, bu ürünleri yüksek fiyattan kabul edebilecek yeni pazarlar bulmak olacaktır. Firmaların ürünlerini dünyanın farklı yerlerindeki projelere kabul ettirmeleri de ülkemizi yoğun bir rekabetten kurtaracaktır." dedi.

Antalya, Isparta ve Burdur'un son 10 yılda mermer ihracatını en çok artıran şehirler olduğunu belirten Erol, Burdur beji, Ottoman granit gibi ürünlerin dünyada marka haline geldiğini bildirdi.

ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı da fuarların dünyaya açılan kapılar olduğunu, Antalya gibi önemli bir turizmin kentinde de fuarların büyük önem taşıdığını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.