Antalya

Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi

12:17 17 Şubat 2018
Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneğince (ELDER), elektrik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kültürünün oluşturulması için şirketler veya kurumların bu konuyu daha sistematik ve uluslararası yaklaşımlara uygun olarak ele alması ve uzun vadeli yol haritaları hazırlaması gerektiği bildirildi.

Antalya'da bu yıl ikincisi "Önleme Kültürü" temasıyla düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nin son gününde, ELDER İSG Çalışma Grubu Temsilcisi Savaş Seloğlu tarafından sonuç bildirgesi okundu.

Mahalli topraklamanın İSG açısından çok kritik ve hayati öneme sahip bir konu olduğu kaydedilen bildirgede, mahalli topraklama tekniklerinin çalışana dikte edici tarzda değil, neden olacağı olumsuz sonuçlar açıklanarak ve video veya resimlerle desteklenerek çarpıcı bir şekilde aktarılması gerektiği bildirildi.

Bildirgede, elektrik sektöründe İSG kültürünün oluşturulması için şirketler veya kurumların bu konuyu daha sistematik ve uluslararası yaklaşımlara uygun olarak ele alması ve uzun vadeli yol haritaları hazırlaması gerektiği bildirildi.

Bildirgede, İSG kurallarına uymayan çalışanlar tespit edildiğinde ya da kaza meydana geldiğinde çalışanları suçlayan bir anlayışla değil, yöneticiler ve mühendisler olarak kurallara uyulmamasının nedenlerinin ve nasıl önlenebileceğinin araştırılmasına yönelik bir yaklaşımın önemi vurgulandı.

İSG kültürünü yerleştirmek için yöneticiler ve mühendislerin belirli periyotlarda sahada İSG denetimleri yapması ve koruyucu ayakkabı, baret ve benzeri kişisel koruyucu donanım kullanımı ve araçta emniyet kemeri takma, hız sınırlarına dikkat etme gibi trafik kurallarına uyma konularında çalışanlarına rol model olması gerektiğine değinilen bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Yüklenici veya taşeronların İSG bakımından yönetimi İSG kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Ancak onları İSG açısından disipline etmek çok daha zor ve daha fazla çaba gerektiren bir iş. Bunu yapabilmek için tüm dağıtım şirketleri, TEİAŞ ve EÜAŞ, yüklenicilerine İSG yönünden benzer yükümlülükleri koymalı ve etkin bir denetim mekanizmasıyla sahayı kontrol altına almalıdır. Yüklenici veya taşeron firmalara 'enerji sektöründe nereye gitsek İSG açısından aynı yükümlülükleri istiyorlar ve sıkı bir denetim yapıyorlar' dedirtmeliyiz. Çalışanların meslek hayatına giriş yapmadan önce İSG bilinci oluşturulmalı. Bu amaçla, meslek liselerinde ve üniversitelerde mühendislere İSG bilinci verilmeli. Müfredatlar bu doğrultuda revize edilmeli."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.