Antalya

Antalya'da "Seçim Güvenliği Toplantısı"

12:11 15 Mayıs 2018
Antalya'da "Seçim Güvenliği Toplantısı"

- Seçmen sayısı 1 milyon 677 bine yükseldi

Antalya'da 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin güvenli ve huzurlu bir ortamda gerçekleştirilmesi için "Seçim Güvenliği Toplantısı" gerçekleştirildi.

Muratpaşa ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıya Antalya Valisi Münir Karaloğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Cengiz Yıldız, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İl Emniyet Müdür Vekili Mesut Görücü ve kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

Vali Karaloğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, 24 Haziran'da hem Cumhurbaşkanlığı, hem de 27. dönem milletvekili seçiminin yapılacağını belirtti.

Her seçimin yönetilenlerin yöneticilerini seçmesi nedeniyle önemli olduğunu ifade eden Karaloğlu, "Ama bu seçim bazı ilkleri bünyesinde barındırdığı için diğerlerinden biraz daha önemli olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Karaloğlu, Türkiye'de seçimlerin Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gözetiminde, il ve ilçe seçim kurulları tarafından yürütüldüğünü anımsatarak, mülki idare amiri olarak görevlerinin, seçimlerin huzur ve güven içerisinde yürütülmesini sağlamak ve il ve ilçe seçim kurullarının taleplerini ivedilikle yerine getirmek olduğunu belirtti.

Vali Karaloğlu, geçen yıl 16 Nisan'da yapılan anayasa referandumuyla Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğini hatırlatarak, bu sistemin ilk seçimini yapacaklarını anlattı.

Bu seçimde birçok ilkin yaşanacağını, bunların Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turlu olması, milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, yasal ittifaklarla partilerin seçime girebilmesi ve yatağa bağımlı hastalar için seyyar sandık uygulaması olduğunu dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Birinci görevimiz seçimin huzur ve güven içinde yapılmasını sağlamak. Bunun için üç aşamalı bir uygulamamız var. Antalya'da seçmen sayımız tahmini 1 milyon 677 bin civarında olacak. Bir önceki referandum da seçmen sayısı Antalya'da 1 milyon 636 bin 742'ydi. Seçmenimiz bir yıl içinde yaklaşık 40 bin artmış olacak. Bir önceki seçimde 4 bin 508 sandığımız vardı. Üç aşağı beş yukarı yine sandık sayısının aynı seviyelerde olacağını tahmin ediyoruz. Propaganda döneminde, her siyasi parti ve siyasi görüşün kendi siyasi görüşünü seçmene özgür bir şekilde aktarabilmesinin ortamını sağlamak bizim görevimiz. Seçime katılan her siyasi görüşün özgür bir şekilde kendi siyasi görüşünü seçmene aktarabilmesi lazım. Bunu da bizim sağlamamız lazım. Seçim günüyse vatandaşın hiçbir şiddet, cebir, baskı altında kalmadan sandığa gidip kendi siyasi görüşünü sandığa aktarabilmesi de bizim görevimiz. Biz bunu başarıyoruz. Bence seçim işlerini iyi yapan bir toplumuz. İnşallah bu seçimi de tartışma ortamı olmadan tamamlarız. Her türlü güvenlik tedbirini hem şehir içinde, hem de jandarma bölgesinde aldık. Dikkat edeceğimiz şeyler olabilir. Provokatif hareketler olabilir. Toplumun hassasiyetinin yüksek olduğu, oralara dönük farklı eylemler olabilir. Onlara karşı bizim tedbirlerimiz var. Toplumun da basının da bize yardımcı olmasını istiyoruz."

Karaloğlu, seçim günü içki satışının yasak olduğunu, düğünlerinse saat 18.00'den sonra yapılabileceğini ifade etti.

- "Seçim sonuçlarının açıklanması uzayabilir"

Bu yılki seçimde önce Cumhurbaşkanlığı oylarının, sonra milletvekilliği için partilerin aldığı oyların sayılacağını, ardından da ittifak yapmış partilerin oylarının birleştirilmesinin sağlanacağını belirten Karaloğlu, "Bir kaç işlem arka arkaya yapılacağı için bu sene seçim sonuçlarının açıklanması bir önceki referanduma göre uzayabilir. Ona göre, sandık güvenliği için ekstra güvenlik tedbirleri aldık." diye konuştu.

Karaloğlu, herkesten seçim sonuçlarını demokratik olgunlukla karşılamasını beklediklerini vurgulayarak, kazananların, kazanma duygusunu çok fazla abartmamasını, kaybedenlerin de kaybetmeyi demokratik olgunlukla sindirmesini arzu ettiklerini ifade etti. Bazen çok abartılı zafer gösterileri nedeniyle kaybedenlerin tahrik olma ihtimali bulunduğunun altını çizen Karaloğlu, "Bunlara karşı da tedbir aldık ama toplumun olgunlukla gerçekleştirmesi durumunda herhangi bir sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.