Antalya

Hayırsever iş adamı köyünde 200 mezar yaptırdı

14:35 07 Ağustos 2018
Hayırsever iş adamı köyünde 200 mezar yaptırdı

Antalya'nın Akseki ilçesi Susuzşahap Mahallesi'nde hayırsever iş adamı tarafından isimli ve isimsiz 200 mezarlık ile şehitlik yaptırıldı.

İstanbul'da yaşayan iş adamı 47 yaşındaki Abdullah Ulaş, memleketi Susuzşahap Mahallesi'nde kaybolmaya başlamış isimli, isimsiz mermerden 200 mezar ve şehitlik yaptırdı.

Ulaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Susuzşahap'ın 300 yıllık bir köy olduğunu belirterek, "Her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında köyüme gelerek ziyaretlerde bulunurum. Köyüme her ziyaretimde ilk önce mutlaka mezarlık ziyareti yapıyorum. Atalarımı, dedelerimi kimsesiz mezarlıkları ziyaret eder giderim." dedi.

İş hayatında büyük sıkıntılar yaşadığını ve maddi yönden ciddi zararlar ettiğini anlatan Ulaş, şöyle konuştu:

"İşimi batırdıktan sonra tekrar köyüme döndüm. Gelenek ve göreneklerimi bozmadım. Hayatın boş olduğunu öğrendim. En sonunda yeniden karar verdim. İş hayatına döndüm. Büyük sıkıntılardan sonra tekrar sıfırdan iş hayatıma başladım. İşlerimi düzelttim. Köydeki isimli isimsiz tüm mezarları yaptırmaya karar verdim. 200 isimli ve isimsiz kaybolmaya başlamış mezarı yaptırmaya karar verdim. Köyde yaşayan yaşlı insanlarla bir araya gelip mezarlıkları tespit ettik. İsimleri belli olanların kütükten kayıtlarını çıkardık. Kabir taşlarına isimlerini yazdırdık. İsimleri olmayanları ise 'Susuzşahap eşrafından' diye kabirlerini yaptırdım. Bu mezarlardan 100'ü isimsiz mezarlardı. Köyümüzün mezarlığı çok düzenli ve güzel oldu. Ben bütün hayırsever iş adamlarının köylerine sahip çıkmasını istiyorum. Para her şey değil. Önemli olan manevi değerlerimizin yüksek olmasıdır. Manevi değerlerimizin en güzel yeri mezarlıklarımızdır."

Susuzşahap Mahallesi Muhtarı Kemal Ulaş da köylerinin 120 haneden oluştuğunu ve 300 yıllık bir köy olduğunu söyledi. Köy halkının büyük çoğunluğunun İstanbul'da yaşadığını anlatan Ulaş, "Köyümüzde yaz aylarında bin, bin 500 kişi yaşıyor. Göreve başladığımda mezarlığımız bakımsızdı. İlk önce mezarlık bakımlarını yaptırmak için çabaladım. Hayır sahibimiz bu çabalarımızı gördü. Mezarlığımızda isimsiz mezarlar çoktu. Yaşlı insanlarımız ile birlikte mezarlarımızı tespit ettik. İsimli ve isimsiz olarak 200'ü aşkın mezar yaptırdık. Yeni neslimiz ata topraklarını ziyarete geldiklerinde mezarlıkta atalarının mezarlarını bilmiyorlardı. Şimdi ise rahatlıkla atalarının mezarlarını bularak dua edebilecekler." diye konuştu.

Köy sakinlerinden Fatma Efeoğlu (76) de "Hayırsever Abdullah Ulaş tarafından mezarlığımız yapıldı. Kaybolan birçok mezarların yerleri belirlendi. Kendisinden Allah razı olsun. Köyümüzde 7 sülale bulunmaktadır. Hepsi bu mezarlıkta yatıyor. Hepsi bir biri ile akrabadır. Mezarlıkta yatanlarımız bile birbirleri ile akraba." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.