Antalya

Kumluca'da ejder meyvesi yetiştirilmeye başlandı

15:04 04 Eylül 2018
Kumluca'da ejder meyvesi yetiştirilmeye başlandı

Antalya'nın Kumluca ilçesinde ejder (Pitaya) meyvesi üretilmeye başlandı.

Kumluca ilçesinde örtüaltı sera üretimi yapan Bilal Bayram, üretim maliyetlerinin yükselmesiyle alternatif ürün arayışına girdi.

Uzak doğu bitkisi olan ejder meyvesinin seralarda yetiştirebileceğini öğrenen Bayram, 1,5 dönümlük serada bu bitkinin üretimine başladı.

Bayram, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık bir ay önce ilk meyveleri hasat ettiklerini ve meyvelerin tanesini 10 ila 15 lira arasından sattığını söyledi.

Otellerden de meyveye talep olduğuna değinen Bayram, "Talebi yüksek bir meyve. Küçükleri 5 ile 8 lira, büyüklerini ise 15 liraya kadar sattık. Fiyatlardan çok memnunuz. Diğer örtüaltı sebzelerde maliyetler çok yüksek, bu yüzden kazançlarımız çok düşük oluyordu." dedi.

Meyvenin üretim, işçilik maliyetlerinin düşük olduğuna dikkati çeken Bayram, gübreleme, sulama maliyetlerinin düşük olduğu ifade etti.

Ejder bitkisinin Kumluca'da iklim koşullarına uyum sağladığını vurgulayan Bayram, "Kumluca'nın nemi yüksek. Nem bu bitkinin meyve kalitesini arttırıyor. İlk yıl olmasına rağmen beklentilerimizin 4-5 kat üzerine çıktık. Domates ve bibere göre geliri en az iki üç kat fazla. Bu işe sadece gelir olarak değil işçilik olarak ta bakmak lazım." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.