Antalya

Dövizle kira ödemesi arabuluculukla yöntemiyle Türk lirasına sabitlendi

22:33 17 Ekim 2018
Dövizle kira ödemesi arabuluculukla yöntemiyle Türk lirasına sabitlendi

Antalya'da bir restoran işletmecisinin, dövizle yaptığı kira ödemesinde yaşadığı sorun arabuluculuk yöntemiyle Türk lirasına dönüştürülerek çözüldü.

Muratpaşa ilçesi Metin Kasapoğlu Caddesi'nde aylık bin 250 avroya dükkan kiralayan bir işletmeci, dövizdeki artış nedeniyle kira ödemesinde sorun yaşadı.

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıkta "Türk Para Kıymeti Koruma Hakkındaki Kanun"undaki düzenleme ve taraf avukatların da devreye girmesiyle arabuluculuk yöntemine gidildi.

Taraf ve arabuluculuk avukatları, sözleşmenin imzalandığı tarihte 5 lira dolayında olan, ekim ayında 7 liranın üzerine çıkması nedeniyle bin 250 avro olan kirayı 6 bin 769 Türk Lirası'na sabitleme yöntemiyle sorunu çözüme kavuşturdu.

Arabuluculuk avukatı Mehmet Kaya, AA muhabirine, kiracı ile mülk sahibi arasındaki anlaşmazlığı "Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun"undaki yeni düzenlemeyle çözüme kavuşturduklarını söyledi.

Kanundaki düzenlemenin 6 Ekim'de yürürlüğe girdiğini ve bu kapsamda tarafların kendilerine başvurduğunu anlatan Kaya, "Türkiye'de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş, hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen mevcut sözleşmelerin Türk lirasına çevrilmesine ilişkin esaslar belirlendi. Bu taraflarda avroyla yaptıkları anlaşmada sorun yaşanınca uzmanların da yardımıyla döviz kuru sabitlendi. Taraflar ortak bir değerde anlaştı." dedi.

Hukuki anlaşmazlıklarda mahkemeye başvurmadan sorunun çözümü için arabuluculuk avukatlarına başvurmayı tavsiye eden Kaya, bu yöntemle tarafların hem zaman kaybı önlendiğini hem de dosya masrafı ödemesinin önüne geçildiğini kaydetti.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.