Ardahan

Ardahan'daki turnalar takibe alındı

11:23 02 Temmuz 2016
Ardahan'daki turnalar takibe alındı

Ardahan'da ilk kez tespit edilen 4 turna ailesi, sinyal verici ve kimlik kartı niteliğinde halka takılarak kayıt altına alındıktan sonra doğaya bırakıldı.

Kentteki turnalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve ilgili kurumların ortaklaşa çalışmasıyla kayıt altına alınmaya başlandı. İlk olarak Göle ilçesine bağlı Gülistan köyü sulak alanda yakalanan turna yavrularına da tanıtım halkası ve sinyal verici takıldı.

Ekipteki Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcisi Burak Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan'da dört adet turna tespit ettiklerini ve bunlara yönelik kayıt altına alma çalışması başlattıklarını söyledi.

Söz konusu çalışmanın turnalara yönelik eylem planı kapsamında yapıldığını ifade eden Tatar, "Çünkü turnalar nesli tükenmekte olan bir tür. Bu çalışmayı uluslararası kuruluşlarla birlikte, Almanya'daki Turna Vakfı ile beraber yapıyoruz. Bu çalışmalardan dolayı işbirliği protokolü imzaladık." dedi.

İlk çalışmayı popülasyonun yoğun olduğu Sivas'ta geçen yıl yaptıklarını belirten Tatar, çalışmalarını bundan sonra yaygınlaştıracaklarını belirtti.

Söz konusu çalışmada turnaların yavrularının halkalandığını kaydeden Tatar, şunları kaydetti:

"Yavrular hem halkalanıyor, hem de verici takılıyor. Bu sayede turnanın kışı nerede geçirdiğini, veya buradan yumurtadan çıktıktan sonra, hangi alanları, hangi habitatları kullandığını, hangi tip alanları, neyle beslendiğini bu vericilerle turnalar hakkında bilimsel bilgi elde ediyoruz. Yaşam alanlarını daha iyi öğrenerek bunları koruma altına almaya çalışıyoruz. Dolayısıyla turna popülasyonunu koruma altına almaya çalışmış olacağız."

Tatar, ayrıca turnaların yaşadıkları ve üreme yaptıkları alanların su seviyesi hakkında da bilgi sahibi olduklarını ve söz konusu alanlarla ilgili de çalışma yapacaklarını kaydetti.

Ardahan'da turna türünün olmadığının bilindiğini, ancak dört turna ailesinin tespit edildiğini belirten Tatar, "Ardahan'da turna varlığının bu kadar iyi olmadığını biliyorduk, hatta yok sayıyorduk. Artık bundan sonra bakanlık buralarda da çalışma yapacak. Buralarla ilgili uzun vadeli çalışmalar yapılacak. Kısa vadeli çalışmalar bir anlam ifade etmiyor." dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.