Ardahan

İçi de, dışı da kırmızı! Tescil edildi

12:51 20 Eylül 2019 4 Yorum Var
İçi de, dışı da kırmızı! Tescil edildi

Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve içinin de dışı gibi kırmızı oluşuyla dikkati çeken elma, coğrafi işaret olarak tescil edildi.

Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve içinin de dışı gibi kırmızı olması nedeniyle ilgi gören elma, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi.

Kentte, son yıllarda üretim sahası daralan bu elma türünün üretiminin artırılması amacıyla 2,5 yıl önce başlatılan tescil çalışmaları olumlu sonuç verdi. Posof Belediyesi ile Ardahan Ticaret ve Sanayi Odasınca yürütülen çalışmalar sonucunda söz konusu meyve "Posof-Badele elması" olarak tescil edildi.

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardahan'ın Damal bebeği ve çiçek balından sonra üçüncü ürününü tescil ettirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ardahan'a ait tüm ürünleri tescil ettirmek istediklerini belirten Demirci, "Tescillenen içi dışı kırmızı elma bölgemiz için önemli bir kazanç kapısı olacak. Geçmişteki 'baklava bizim mi Yunanistan'ın mı?' gibi sorunları yaşamamak adına kendimize ait olan ürünleri coğrafyamız adına tescil ettirmek istiyoruz." dedi.

Demirci, Posof-Badele elmasına yönelik denetimlerin olacağını, bu denetimlerin Oda, Posof Belediyesi, Ardahan Üniversitesi ile Posof İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılacağını dile getirdi.

"BURADA ÜRETİLEN HER ÜRÜN DOĞAL"

Kentin göç sorununa dikkati çeken Demirci, şunları kaydetti:

"Bize ait ürünlerin tesciliyle bölgede devam eden göç önemli ölçüde duracak, buna inanıyoruz. Posof'un geleceğinin bunda olduğunu düşünüyoruz. Ardahan suni gübre kullanılmayan, sanayisi olmayan ve havası temiz olan bir il. Böyle bir coğrafyaya sahibiz. Burada üretilen her ürün doğal ve gelecek vadediyor. Buradaki her ürün coğrafi işareti hak ediyor. Ardahan'da binden fazla bitki örtüsü var ve bunların çoğu endemik. Ardahan çiçek balı da bundan dolayı coğrafi işaret aldı. Dünyanın organiğe ve doğala geçtiği bir süreçte biz mevcut durumumuzu koruyoruz."

Demirci, bölgenin temiz havasının burada yetiştirilen ürünler için çok büyük bir değer olduğunu da sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • Taner Akdeniz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yillarca kars gölgesinde ( kaşarı bali yağı kazı ) ardahan olarak artık istemiyoruz. Bize ait ne varsa ardahan olarak tescilleyelim çetin abi
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Halis kartal 4 yıl önce Şikayet Et
    Efendim çok şükür allahımaki böyle bir vatana sahibiz bundan büyük gurur duyuyorum yalınız bazı şeylerı fark etmıyoruz mesela ılgar dagınki buzgibi muhteşm su acaba neden orya bır şişelendırme su tesetı kurulmuyor şu an bütün dünya tatlı suya hasret kalacak hale gelmek üzere bunada bır hayırlı el atılsa çok iyi olacak gubetten kucak dolusu selamlar güzel memleketime güzel insalara allaha emanet olunuz saygılarımla
    Cevapla
  • Ahmet Çelik 4 yıl önce Şikayet Et
    Balımız etimiz peynirimiz kazımız doğamızındı çok şahane bunları markalastirip ilimizi gelistirmeliyiz.dahada en önemlisi kendimizi gelistirmeliyiz biz buradan çok kaybediyoruz.
    Cevapla
  • Vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    Müthiş bir elma daha yaygın üretilmeli faydası saymakla bitmez
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.