Van 'Binbir Merdiven'i kapısını aralıyor

Van Kalesi'nin güney kısmında tarihte kralların kullandığı 100 metre yükseklikteki "Binbir Merdiven", yeniden turizme kazandırılacak.

Van 'Binbir Merdiven'i kapısını aralıyor
Van 'Binbir Merdiven'i kapısını aralıyor
GİRİŞ 03.06.2013 19:11 GÜNCELLEME 03.06.2013 19:11

Güneş Kenti (Tuşba) olarak M.Ö. 9. yüzyılda Urartu Krallığı'na başkentlik yapan Van Kalesi ile güney kısmındaki eski Van şehri, son yıllarda başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarıyla tekrar ayağa kaldırılıyor.

Özelikle daha önce restorasyon çalışmaları tamamlanan, fakat 2011'deki depremlerde hasar gören Kayaçelebi ve Hüsrevpaşa camileri, yeni restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturuluyor.

Eski Van şehrinde devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Münir Karaloğlu, Kayaçelebi, Hüsrevpaşa ve Horhor camilerindeki çalışmaları yürüten Mimar Şabettin Öztürk'ten bilgi aldı.

Eski Van şehrindeki çalışmaların devam ettiğini belirten Karaloğlu, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün Abbasağa, Ulu ve Kızıl Minareli camilerle ilgili bugün sonuçlandıracağı yeni bir ihalenin yapıldığını ifade etti.

Yakın zamanda bu üç caminin tekrar ayağa kaldırılması çalışmalarına başlanacağını kaydeden Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Böylelikle eski Van şehrindeki önemli mabet ve camiler tekrar hayat bulmuş, tekrar ezan okunmuş olacak. Horhor Cami'yi bu yaz bitirmek ve ramazan'da bir teravih namazı kılmak istiyoruz. Bizim bütün amacımız Eski Van şehrini yeniden yaşanılır bir mekana dönüştürmek. Tabi çalışmalar bizim istediğimiz oranda hızla gitmiyor. Çünkü bunlar tarihi yapılar ve önce röleve, restorasyon projeleri yapılıyor. Kuruldan geçiyor, işe başlıyoruzi Bu yüzden çok hızlı ilerleyeceğimiz bir konu değil. Ama tarihi yapıları özelliklerine uygun yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bittiğinde eski Van şehri güzel bir mekana dönüşecek."

Kralların merdiveni, yeniden kullanılabilecek

Urartular dönemi sonrası Selçuklu Sultanı Kılıçarslan tarafından yaptırıldığı bilinen, dönemin krallarının su ihtiyacını gidermek için görevlilerin sarnıç yolu, kralların ise kale arkasına kestirme yol olarak kullandığı merdiven, yeni çalışmayla tekrar kullanılabilecek.

Kalenin eski Van şehrine bakan güney kısmındaki yaklaşık 100 metre yüksekliğe sahip "Binbir Merdiven", yapıldığı dönemdeki haline getirilecek.

Su sarnıcı ve merdiven ile ilgili yapılan çalışmalara değinen Karaloğlu, projelerin tamamlandığını ve keşiflerin bittiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sarnıç ve sarnıcı kaleye bağlayan merdivenlerin ihalesini beraber yapacağız. Ordaki amaç, eski Van şehrine gelenler arkaya dolaşmadan o merdivenleri kullanarak kaleye çıkabilecek veya kaleye çıkanlar güney yakasındaki eski Van şehrine o merdivenleri kullanarak inebilecekler. İnşallah bu yıl o sarnıç ve merdivenin ihalesini yapıp bitirmek istiyoruz."

Karaloğlu, eski Van şehrinde incelemesini tamamladıktan sonra kaleden ayrıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık