Selçuklu mezarlığında oda mezar bulundu

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu mezarlığında yürütülen kazı çalışmalarında mezar odaları bulundu.

Selçuklu mezarlığında oda mezar bulundu
Selçuklu mezarlığında oda mezar bulundu
GİRİŞ 04.09.2013 12:05 GÜNCELLEME 04.09.2013 12:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında, İslam dünyasının en büyük mezarlıklarından biri olan Ahlat Seçuklu mezarlığında 2011 yılından bu yana yürütülen kazı çalışmaları, bu yıl da 30 kişilik ekiple devam ediyor.

Mezarlıkta farklı bilim adamları tarafından 46 yıldır süren kazılarda çok sayıda eser gün ışığına çıkarılırken, bu yılki kazılarda yeraltı mezar odalarına rastlandı.

Prof. Dr. Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklu Meydan Mezarlığındaki kazıların, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü belirterek, kazı çalışmalarının yanı sıra çevre temizliğine de önem verdiklerini söyledi.

Mezarlıktaki tümsek ve çukurlardan anlaşıldığı kadarıyla çok sayıda akıtın varlığından söz edilebileceğini vurgulayan Karahan, bu yıl devam eden kazılar kapsamında kadılar mezarlığının bitiminde gün ışığına çıkarılan mezar odasının kendileri açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ve görsel açıdan güzel bir görüntü oluşturduğunu ifade etti.

Karahan, mezarlığın her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini bildirerek, ortaya çıkarılan tarihi mirasın ilçenin ve bölgenin turizmine önemli katkı sunacağını kaydetti.

Mimari çeşitliliğin artması ve mezarlığın temiz bir görünüme kavuşmasıyla ilginin de artacağına inandığını anlatan Karahan, şöyle konuştu:

"Bu yılki çalışmalarımızda mimari çeşitliliği artırmaya yönelik bir çalışma yaptık ve bir yeraltı mezarlığı meydana çıkarttık. Şimdilik tek gözünü yani tek odasını açabildik fakat yeraltı mezarlarının genel yapısını incelediğimiz zaman bu odadan başka odalar da olduğunu görüyoruz. Bu alanın, mezarlıktaki en yüksek mezar taşının altına doğru uzanmasından dolayı şu an için bu bölümü kazmayı düşünmüyoruz."

Yeraltı mezar odalarının Orta Asya'dan süregelen bir yapı olduğuna değinen Karahan, Altay Türklerindeki Pazırık Kurganı'nından bu yana bu tür yeraltı mezarlarına rastlandığını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • erdal oz 10 yıl önce Şikayet Et
    sakın haaa!!!!!!!!!!!!!. demirtas kafalarınızı kırar mezarları açmayın!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hahahahaaaa
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?