Tarihi saray gün yüzüne çıkarılıyor

Tarsus'ta bulunan mozaiklerin, Tarsus Müze Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar sonucu Roma Dönemi'nde kullanılan saray, hamam, villa veya idari birimleri ait olduğu tespit edildi.

Tarihi saray gün yüzüne çıkarılıyor
Tarihi saray gün yüzüne çıkarılıyor
GİRİŞ 24.09.2013 17:19 GÜNCELLEME 24.09.2013 17:19

Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş, yaptığı açıklamada, kurtarma çalışmalarının 23 Eylül Pazartesi günü başladığını söyledi. Çavuş, şöyle dedi: "Tarsus ilçesi Eski Ömerli Mahallesi, 3590 ada, 1 nolu parsel üzerine (Zeytin Pazarı) 2012 yılında Tarsus Belediyesi'nce kapalı semt pazarı yapımı hafriyat çalışmalarında, anıtsal nitelikte mimariye sahip kültür dokusuna rastlanılması sonucu Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan kazı ve sondaj izin belgesi gereği, 2012 yılında çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Tarsus Antik Kenti'nin kuzey noktasında, üst zemin seviyesinden -90 santimetre kotta karşılaşılan ve tonozlu olması muhtemel, dış ve iç duvarları tuğla örgü sistemi ile içi harçlı moloz dolgu kullanılmak suretiyle inşa edilen sarnıç yapısının, izlenebilen uzantılarının yapılan ölçümlerinde 52 metre boyunda, 7.60 metre eninde, 4.10 metre iç genişliğe, duvar kalınlıklarının ise 1.75 metre ölçülerinde olduğu, iç duvarları sıvalı, batı duvarının güney bölümünün 28.55 metrelik, doğu cephe güney duvarının da hafriyat çalışmalarında 21.80 metrelik kısmının tamamen, 6.75 metrelik bölümünün de kısmen tahribat yapıldığı tespit edilen 52x7.60 metre boyutlarındaki anıtsal sarnıç yapısı ve yapı ile bağlantılı mimari kültür dokusu, su dağıtım sistemi, mozaikli zemin ve alandaki yoğun kül katmanlarından bu alanın Erken Roma Dönemi'nde kullanıma alınan hamam, saray, villa veya idari yapılar kompleksini barındırdığı tespit edilmiştir.

Bu bağlamda, Semt Pazarı hafriyat çalışmalarında ortaya çıkan Tarsus Antik Kenti'nin bugüne kadar korunagelen, zengin tarihi kültürel dokusunun bir örneği olan ve kentin simgelerinden birisi konumundaki anıtsal boyutlara sahip sarnıç binasının ve mozaik zeminin tamamının ortaya çıkarılması, sarnıcın iç dolgusunun temizliğinin yapılması ve anıtsal yapının yakın çevresindeki kültürel dokunun uzantılarının ve niteliğinin tamamen belgelenmesine yönelik 2013 yılında da kurtarma kazısı çalışmalarının gerçekleştirilmesi için Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan 17.01.2013 tarih ve 11973 sayılı kazı ve sondaj izin belgesi alınmıştır.

Söz konusu kazı alanında Bakanlığımızdan sağlanan ödenekle 23.09.2013 tarihinden itibaren Müze Müdürlüğümüzce yapılacak kazı çalışmalarında; sarnıç, zemin mozaiği ve bu alandaki kalıntıların gün ışığına çıkarılarak Tarsus'un tarihi kültürel dokusunun turizme kazandırılmasına yönelik ziyaret edilebilir düzenlenmiş ören yeri haline getirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir. Kurtarma kazısı çalışmalarında Kırşehir Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde görevli bulunan Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli, Öğretim Görevlisi Hüseyin Adıbelli ile diğer öğretim görevlileri ve öğrencileri de Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan izin doğrultusunda kazı ekibi olarak görev yapacaklardır."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi