Erdoğan'ın ABD'den getirdiği eser rekor kırdı

Yurt dışına kaçırılmış binlerce tarihi eserden biri olan ve Antalya Müzesi'nde sergilenen ''Yorgun Herakles'' heykeli ziyaretçi rekoru kırdı.

Erdoğan'ın ABD'den getirdiği eser rekor kırdı
Erdoğan'ın ABD'den getirdiği eser rekor kırdı
GİRİŞ 22.01.2014 12:00 GÜNCELLEME 22.01.2014 13:17
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış


Remziye Karakuş'un haberi

Yurt dışına kaçırılan ve Anadolunun zengin tarihini bugünlere taşıyan binlerce tarihi eser Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığının yoğun çabaları sonucu Türkiye'ye getirildi. En çok tarihi eserin kaçırıldığı ülkelerin arasında Almanya başı çekiyor. Türkiye'nin büyük çabaları sonucu, Rusya, Avusturya, ABD, Danimarka, İngiltere, İsviçre, İtalya ve Fransa gibi ülkelere yasadışı yollarla çıkarılmış tam 4 bin 143 eser son 10 yılda iade edildi.

3 YILDA ZİYARETÇİ REKORU KIRDI

Hiçbir silahın işlemediği Nemea Aslanı'nı boğarak öldüren Herakles'i, asasına dayanmış dinlenirken anlatan ''Yorgun Herakles'' heykeli de yurt dışına kaçırılan eserlerden biriydi.

Amerika'da Boston Güzel Sanatlar Müzesinde yer alan Herakles Heykeli'nin üst yarısı 2011 yılında Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyetin bulunduğu uçakla, ABD'den Türkiye'ye getirilmişti. Antalya Müzesi'nde sergilenen ''Yorgun Herakles'' heykeli 3 yılda ziyaretçi rekoru kırdı. Tam 315 bin 208 kişi heykeli ziyaret etti.

YILLAR SONRA BEDENİNE KAVUŞMUŞTU

Heykelin dünyadaki 60 replikasından biri MS 2. yüzyılda Anadolu topraklarında yapıldı. İstanbul Üniversitesi tarafından 1980 yılında yapılan bilimsel kazılarda alt yarısı bulunan heykelin üst kısmı, restoratörler tarafından yapılan titiz bir çalışmayla onlarca yıl sonra bedenine kavuştu.

İŞTE İADESİ SAĞLANAN ESERLERDEN BAZILARI

Elmalı Sikkeleri (İsviçre, AB.D.) (1988, 1991, 1992, 1999): 18 Nisan 1984 tarihinde yurtdışına kaçırılan sikkeler, 1988 yılında Los Angeles'te Numismatic Fine Arts ile Zürih'te Bank Leu adlı müzayede firmalarında satışa çıkarıldığı tespit edildi. Amerikalı koleksiyoncu ile verilen hukuki mücadelenin ardından 1999 yılında sikkelerin ülkemize iadesi sağlandı.

Kanatlı Denizatı Broşu (2013 Almanya):
 Uşak Müzesi Müdürlüğü'nden sahtesi ile değiştirildiği tespit edilen kanatlı deniz atı Almanya'da bulunmuş ve 06.03.2013 tarihinde teslim edildi.

Tatarlı Tümülüsü'ne Ait Ahşaplar (2010 Almanya): Bakanlığın tarafından Münih Arkeoloji Müzesinde bulunan 38 küçük ahşap parçası ve 4 adet kalas 18.02.2010 tarihinde ülkemize getirilip, Afyonkarahisar Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

Bremen Bit Pazarında Ele Geçen 1182 Adet Eser (Almanya 2008):

Almanya ile girişilen hukuk savaşını Türkiye kazandı. Grek, Roma ve Bizans dönemine ait 716 sikke ile madeni süs eşyaları; mücevherler, haçlar ve mızrak uçlarından oluşan 466 adet olmak üzere toplam 1182 eser ülkemize getirilerek 17.12.2008 tarihinde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü'nde koruma altına alındı.
 

Remziye.karakus@haber7.com
twitter.com/ kkarakuss

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • cafer mutlu 10 yıl önce Şikayet Et
    KACAKCILARIN Bi KISMINI TANIRIM. GENELDE BUYUK AiLELERDEN 4 VEYA DAHA FAZLA KARDES OLANLARDIR. iSSiZ GUCSUZ PARAYA MUHTAC DIR LAR .
    Cevapla
  • mehmet verdi 10 yıl önce Şikayet Et
    mutlaka . sahtesini göndermislerdir.
    Cevapla
  • yunus şimşek 10 yıl önce Şikayet Et
    ertuğrul günay. bu eserlerin hepsini akpartinin ihraç ettiği Ertuğrul günayın hizmetleridir.onada teşekkür etsinler.
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    Müze müdürü CHPli ise yakında tekrar kaybolur !. çoğu zaman böyle olmışmıydı?
    Cevapla
  • Halit Harun Gemalmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Şahi Topu. İstanbul'un Fethinde kullanılan Bizans surlarını yerlebir eden Şahi Topu'da İngiltereye götürülmüş. Nasıl gitti bilmiyorum ama Şahi topunun da geri getirilmesi gerekir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...