Araştırmacıların 'Yanık Ülke' heyecanı

Türkiye'nin ilk "Avrupa ve UNESCO Jeoparkı" ilan edilen Kula Volkanik Jeoparkı'na ziyaretçi ilgisi artıyor.

Araştırmacıların 'Yanık Ülke' heyecanı
Araştırmacıların 'Yanık Ülke' heyecanı
GİRİŞ 11.02.2014 12:26 GÜNCELLEME 11.02.2014 13:59

Özellikle akademisyen ve üniversite öğrencilerinden oluşan gruplar, Antik Çağ'da "Yanık ülke" olarak adlandırılan bölgede volkan konisi, peri bacaları, karstik mağaralar, kanyonlar ve kaya mezarlarını yakından görme imkanı buluyor.

Kula Volkanik Jeopark Koordinatörü Erda Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jeoparkı 3 aydan bu yana 700 kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Antik Çağ coğrafyacısı Strabon'un "Geographika" eserinde "Katakekaumene-Yanık Ülke" olarak tanımladığı ve yaklaşık 300 kilometrekarelik alanıyla içinde 80'den fazla volkan konisi, peri bacaları, karstik mağaralar, kanyonlar, kaya mezarları, taş köprüler, tarihi evlerinin yanı sıra pek çok jeolojik jeomorfolojik ve doğal mirası bünyesinde barındıran Türkiye'nin tek jeopark alanına gelenlerin ilk olarak ziyaretçi merkezinde bilgi aldıklarını daha sonra belirlenen güzergahlarda gezinerek bölgeyi tanıma fırsatı bulduğunu kaydeden Gümüş, ziyaretçi sayısının bahar ve yaz aylarında artacağını düşündüklerini kaydetti.

Kula Volkanik Jeoparkı'nın dünyanın en önemli 100 jeopark alanından birisi olduğunu vurulayan Gümüş, "2013 Eylül ayında İtalya'da düzenlenen törenle Kula Volkanik Jeopark'ı Türkiye'nin ilk ve tek Avrupa ve UNESCO Global Jeoparkı ilan edildi. Bunun ardından bölgeye ziyaretçi ilgisi artmaya başladı. Kula Belediyesi'nin katkılarıyla rehberli turlar başlattık. Son üç ayda Türkiye'nin çok değişik illerinden 700 kişi jeopark alanını gezdi" diye konuştu.

Akademisyen ve üniversite öğrencilerinin bölgeye daha çok ilgi gösterdiğini ifade eden Gümüş şunları söyledi:

"Bahar ve yaz aylarında ziyaretçi sayısının katlanarak artacağını düşünüyoruz. İlk yıl sonunda 10 bin ikinci yıl ise 50 bin ziyaretçi hedefine ulaşmak istiyoruz. Çünkü bölge çok önemli jeolojik, jeomorfolojik, doğal ve kültürel mirası bünyesinde barındırıyor. Ancak turizm için yatak kapasitesini artırmaları gerekli. Bunun için de çalışmalara başladı. Jeopark alanında bazı fiziki düzenlemeler yapılıyor"

Jeopark Nedir?

Jeopark, içinde estetik, nadirlik ve bilimsel değerleri bakımından yerel veya uluslararası öneme sahip üstün nitelikli yer mirası öğelerinin bulunduğu sürdürülebilir bir yönetime ve yerel kalkınma programına sahip, sınırları belirli ulusal koruma alanlar olarak tanımlanıyor.

Avrupa'da 2000 yılında doğmuş yeni bir doğa koruma ve alan yönetimi kavramı olan jeoparkların sayıları, 2004 yılında UNESCO himayesine girip kısa sürede kabul görüp yaygınlaşmalarıyla 2013 yılı itibarıyla Avrupa'da 58'e, dünya genelinde 100'e ulaştı. Jeoparkların eğitim, koruma ve jeoturizm olmak üzere üç temel hedefi bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş'ın yeni hocası belli oluyor! İşte öne çıkan isim
Biden'dan İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili şok itiraf!