Arkeoloji müzesinde 84 yıllık unutkanlık

ABD'nin Philadelphia kentindeki arkeoloji müzesinde ilginç bir olay yaşandı. 6500 yıllık tarih 84 yıl boyunca müzede unutuldu.

Arkeoloji müzesinde 84 yıllık unutkanlık
Arkeoloji müzesinde 84 yıllık unutkanlık
GİRİŞ 06.08.2014 15:00 GÜNCELLEME 06.08.2014 15:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ABD'nin Philadelphia kentindeki arkeoloji müzesinin deposunda unutulan 6500 yıllık eksiksiz insan iskeleti 84 yıl sonra ortaya çıkarıldı.

Pennsylvania Üniversitesi'ne bağlı Penn Müzesi'nin deposunda bulunan iskeletin Irak'ın güneyinde yapılan bir kazı sırasında bulunduktan sonra yaklaşık 84 yıl önce müzeye getirildiği açıklandı.

TESADÜFEN BULUNDU

Penn Müzesi'nden yapılan açıklamada, iskeletin Irak'ın bugünkü Nasiriye kenti yakınındaki tarihi Ur kentinde yapılan keşif gezisi sırasında elde edilen koleksiyonun dijital ortama geçirilmesi sırasında bulunduğu belirtildi. İskeletin müzedeki Sümer göçüne ait envanter listesini hazırlayan William Hafford tarafından ortaya çıkarıldığı kaydedildi.

FOTOĞRAFLARLA UYUŞUYOR

Müzenin envanterinde kayıtlı olmasına karşın iskeletin müzedeki yerini belirleyemediğini anlatan Hafford, bunun üzerine müzenin fiziki antropoloji baş uzmanı Janet Monge ile temasa geçtiğini söyledi.

Etiketlenmemiş parçanın, iskeletin müzenin bodrum deposundaki yerine ilişkin bilgi sahibi olan Monge ile yaptığı ortak çalışma sayesinde bulunduğunu belirten Hafford, ortaya çıkarılan parçanın 1930'a yakın bir tarihte yapılan keşif gezisi sırasında tutulan notlar ve çekilen fotoğraflarla uyuştuğunu saptadıklarını kaydetti.

6500 YIL ÖCESİNE AİT

Monge, bulunan parçanın en az 50 yaşında olduğu sanılan 1,75 metre boyunda oldukça kaslı bir erkeğe ait olduğunu belirtti. Monge, iskelet üzerinde yapılacak analizin 6500 yıl öncesine ait gıda maddeleri, hastalıklar ve eski çağlarda yaşamış insanların kökenlerine ilişkin bilgilerin ortaya çıkarılmasına ışık tutacağını ümit ettiğini söyledi.

ÇOK NADİR BULUNUYOR

İskeletin M.Ö. 5500-4000 yılları arasındaki Ubeyd devrine ait olduğunu belirten Monge, bu devre ait insan iskeletlerinin, bölgedeki defin adetleri ve bu toprak parçasının kalıntıların iyi bir şekilde korunmasına elverişli olmaması gibi nedenlerle çok nadir bulunduğunun altını çizdi.

NUH ADI VERİLDİ

Müze yetkilileri, iskeletin derin bir alüvyon tabakasıyla kaplı olduğunu, bunun büyük bir sel felaketine işaret edebileceğini söyledi. Yetkililer, bu nedenle ölen kişiye Nuh tufanından esinlenerek "Nuh" adını verdi.

İskelet, ilk kez Ivy League olarak adlandırılan en iyi 8 Amerikan üniversitesinin British Museum'dan araştırmacılarla yaptığı ortak arkeolojik kazı çalışmaları sırasında bulunmuştu.

12 YIL SÜREN KAZI ÇALIŞMASINDA BULUNDU

Sir Leonard Woolley başkanlığında 1922 yılında tarihi Ur kentinde başlatılan, 12 yıl süren kazı çalışmaları sırasında bulunan arkeolojikkalıntıların yarısı Irak'ın başkenti Bağdat'taki Irak Ulusal Müzesi'ne, diğer yarısıysa Londra ve Philadelphia'ya gönderilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • taner araplılı 9 yıl önce Şikayet Et
    İSRAİLİ TARİHE GÖMECEK TEK ÜLKE TÜRKİYEDİR. İsraili tarihin kirli sayfalarına gönderecek tek ülke gücü yetecek tek ülke ve yapacağı başk şey kalmıyacal tek ülke TÜRKİYE dir gerekli tüm alt ve üst yapı halkımızda devletimizide ve Ordumuzda fazlasıyla vardır. İnşaalah gelecek günler ümmet adına islam ülkelerinde yeterli uyanma sağlanarak islam para fonu ve islam birleşmiş milletleri ve islam notası kurulması artık büyük bir ihitiyaç ve zorunluluk olmuştur. dünyada akan ve akacak olan müslüman ülkelerin tek beklentisi ve kurutluşu bu olacaktır..
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler ve Yahudiler Ortadoğu,nun altını üstüne getirdiler,. Ortadoğu,nun kutsal topraklarında bir hazine arıyorlar ama ne, aklımda kalan kral Süleyman,ının veya Babiller,den kalan Yahudiler için kutsal sayılan at başlı altın bir heykel,mi ne öyle bir şeydi,sanırım,
    Cevapla
  • cesur malatyalı 9 yıl önce Şikayet Et
    şu haberden şunu anladım. abd ırakı işgali ile bir çok varlığınıda çaldı Allah belalarını versin onların
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...