Dünyanın en eskisi gün yüzüne çıktı

Aslantepe Höyüğü'nde "dünyanın en eski kerpiç sarayı" olduğu belirtilen yapı gün yüzüne çıkartılıyor.

Dünyanın en eskisi gün yüzüne çıktı
Dünyanın en eskisi gün yüzüne çıktı
GİRİŞ 10.08.2014 11:57 GÜNCELLEME 10.08.2014 11:57

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"ne Türkiye'den son dahil edilen 13 alandan biri olan ve milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen Aslantepe Höyüğü'nde "dünyanın en eski kerpiç sarayı" olduğu belirtilen yapının gün yüzüne çıkarılması için kazılar devam ediyor.

Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane başkanlığındaki 40 kişilik ekiple yürütülen bu dönemki kazı çalışmalarının 1,5 ay sonra tamamlanması planlanıyor.

Aslantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Frangipane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "dünyanın en eski kerpiç sarayı"nın Aslantepe'de olduğunu belirterek, "Bu, çok önemli bir şey. Devlet sistemi başlıyor, bu saray o anlama geliyor.

Şimdi burayı Valilikle açık hava müzesi yaptık" dedi. Ören yerinde geçen seneki kazı çalışmalarında önemli mesafe katettiklerini, milattan önce 2 bin 900'lü yıllara ait büyük bir yapı bulduklarını ifade eden Frangipane, "Geçen sene sürpriz oldu, tepe üstünde büyük bir bina bulduk.

Kazıya devam ettik ve altında büyük bir salon bulduk. O salon çok iyi korunmuş" diye konuştu. Frangipane, Aslantepe'deki sarayın milattan önce 3 bin 300'lü yıllara ait olduğunu dile getirerek, "Mezopotamya'da büyük binalar var, mabet var, tapınak öyle, belki daha büyük ama tam saray sistemi burada başladı. Tapınak, depolar, avlu, koridor ve önemli insanların evleri var, beraber burada yaşamışlar.

Bu, çok önemli bir şey" ifadesini kullandı. Aslantepe'de orijinal duvar resimleri olduğuna dikkati çeken Frangipane, Aslantepe'nin farklı dönemlere tanıklık ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Burada en önemli iki dönem var. Birinci dönem, bu saray dönemi, milattan önce 3 bine kadar. Sonrası, Hitit dönemi. O da çok önemli. Aslantepe, büyük bir Hitit merkezi oldu. İnşallah gelecek sene Hitit tabakalarının olduğu yerde çalışacağız. Bu en önemli dönem ama bir şey daha var, Aslantepe'nin çok uzun bir tarihi var.

Bizim kazı, 52 senedir devam ediyor. Bundan komple bir tarih çıkıyor." Prof. Dr. Marcella Frangipane, geçen sene buldukları salonun yanında başka odaların ve eserlerin olma ihtimalinin yüksek olduğunu, bu yönde çalışmalar yapacaklarını dile getirdi. Frangipane, kazılardan sonra ören yerinin üstünü kapatarak zarar görmesini engellediklerini ifade etti.

"Bu saraya kadar gitmek istiyoruz"

Malatya'ya ve Türkiye'ye hem tarihi hem de kültürel anlamda katkı sağlamak istediklerini belirten Frangipane, "Biz, bu saraya kadar gitmek istiyoruz. Bu büyük salon ve eski binaları ortaya çıkarmaya çalışacağız, sonra çok daha güzel açık hava müzesi olacak. Valiyle, belediye başkanıyla konuştum, turistler için daha geniş turlar olacak" ifadesini kullandı. Frangipane, Malatya Valiliğinden edindiği bilgilere göre, Aslantepe'ye gelen turist sayısının her sene giderek arttığını dile getirerek, düzenlenecek turlar sayesinde ören yerine daha fazla turistin gelmesinin sağlanabileceğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!