Parion kazılarından 2 bin yıllık tarih çıktı

Çanakkale'nin Biga ilçesinde Parion'da bulunan 2 bin yıllık yazıtın bölgenin geleceğine ışık tutması bekleniyor.

Parion kazılarından 2 bin yıllık tarih çıktı
Parion kazılarından 2 bin yıllık tarih çıktı
GİRİŞ 02.09.2014 14:19 GÜNCELLEME 02.09.2014 14:19

Çanakkale'nin Biga ilçesi Kemer köyü yakınında yer alan Helenistik dönemin önemli antik liman kenti Parion'da bulunan 2 bin yıllık yazıt, bu bölgenin Roma'nın en görkemli koloni kentlerinden biri olduğunu ortaya çıkardı.
 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, antik kentteki sezon kazılarına, güney nekropol, tiyatro, odeon, Roma hamamı, yamaç ve sondaj yapıları başta olmak üzere 7 bölgede devam ediliyor. Bunun yanı sıra kentin farklı noktalarında sondajlar yürütülüyor.

Restorasyon ve konservasyon çalışmalarının da yapıldığı bölgede, önceki yıllarda ortaya çıkarılan ve kazısı biten erken Bizans şapeliyle ilgili arkeopark projesinin bitirilmesi hedefleniyor.

Kazı Heyeti Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, Parion'da 2014 yılı kazılarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım AŞ ana sponsorluğunda yürütülen kazılarda bu yıl çok önemli bir bulguya rastladıklarını aktaran Keleş, şunları kaydetti:

"Bu yıl kazılara 15 gün gecikmeli başladık. 10'uncu yıl kazıları bizim için çok verimli geçti. Çalışmalara 7 üniversiteden 60 kişilik teknik ekip, bunun dışında ana sponsorumuzun sağladığı 70 işçi olmak üzere 130 kişiyle devam ettik.

Kazılarımızda bizim için çok önemli olan belge niteliğindeki bulgular ortaya çıkardık. Bunlardan en önemlisi tiyatro bölgesinde çıkardığımız 2 bin yıllık yazıtlar. Zaten yazıtların üzerinden öğrendiklerimizi tahmin ediyorduk ancak burada kesin bir bilgiye ulaştık."

"Parion Antik Kenti, tahminlerimizin çok üzerinde büyük bir kent"

Keleş, yazıtlardan Parion'un, Roma'nın en görkemli koloni kentlerinden biri olduğunun tescillendiğini vurguladı.

Bunun son derece önemli bir veri olduğuna değinen Keleş, "Buradan şu anlaşılıyor; Parion, Roma döneminde belki bölgenin, belki de Anadolu'nun en önemli koloni kenti" ifadesini kullandı.

Bir kentte koloni olduğuna dair verilere ulaşılmasının önemine dikkati çeken Keleş, bunun ekonomik, askeri ve mimari faaliyetler bakımından ciddi ip uçları verdiğini dile getirdi.

Parion'da bazı tarihi bilgiler de elde ettiklerini anlatan Keleş, şöyle konuştu:

"Parion, koloni olmayı iki kez elde etmiş bir kent; bir kez Hadrian, bir kez de Augustus dönemlerinde. Yani böyle bir şeyi Anadolu'da iki kez elde etmiş kent sayısı yok denecek kadar az. Bu açıdan bakıldığında kazı yaptığımız Parion Antik Kenti, tahminlerimizin çok üzerinde büyük bir kent. Tiyatro kazıları da bunu bize çok net olarak gösteriyor.

Odeon bin 200 kişilik bir alan. Böyle bir büyüklük Anadolu'da yok. Tiyatronun sahne binasına baktığımızda da belki 3 katlı bir cephe karşımıza çıkıyor. 5-6 bin kişilik büyük bir tiyatrodan söz ediyoruz. Oldukça büyük. Bunları zaten biliyorduk ama tiyatro bölgesinden bulunan bu yazıt, arkeolojik olarak ortaya çıkardıklarımız ve düşündüklerimizin tescili anlamına geliyor."

Antik kentte önceki yıllarda yürütülen kazılarda, meşe yapraklı altın taç, Eros figürlü altın küpe, altın pulun da bulunduğu 260 envanterlik tarihi esere ulaşılmıştı. Bölgede, Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, altın takıların yanı sıra başka tarihi eserler, cadde ve bunun iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir binayla antik tiyatro da gün ışığına çıkarılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı