Tapınaklar şehrinde kazı sona erdi

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ndeki tapınaklar şehrinde arkeolojik kazıların bu yılki bölümü sona erdi.

Tapınaklar şehrinde kazı sona erdi
Tapınaklar şehrinde kazı sona erdi
GİRİŞ 05.10.2014 11:05 GÜNCELLEME 05.10.2014 11:05

Letoon Antik Kenti'ndeki kazılar 1962 yılında Fransa'nın Bordeuex Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meztger tarafından başlatıldı. Kazı yetkisi 2010 yılında Fransız kazı ekibinden alınarak, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz'a verildi. Likya Birliği'nin önemli kenti olan Xanthaos Antik Kenti ile beraber Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Letoon Antik Kenti'ndeki kazılar bu yıl 2.5 aydan fazla sürdü.

TAMAMI GEZİLİR HALE GELDİ

Kültür Bakanlığı ve Başkent Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen kazıların bu yılki bölümünde 16 bilim adamı, 9 arkeoloji öğrencisi ve 5 işçi çalıştı. Kazılarda Leto Tapınağı'ndaki taş bloklara ait bu yıl 59 parça tespit edildi. Bu parçalarla kurma çalışması yapıldı. Tiyatronun kuzeyinde küçük kazı çalışmalarıyla tapınaklarda konservasyon (sağlamlaştırma) çalışması yapıldı.

Oluşturulan veri tabanına tapınaklara ait yeni malzemeler girildi, alan düzenlemesi yapıldı. Alanda bulunan eski Grekçe, yerli dil Likçe ve Aramca'da yazılmış yazıtlar düzenlendi. En önemlisi yıllarca su altında kalan alanların sudan arındırılmasında önemli yol alındı. Taş bloklar restore edildi, antik kentin tamamı gezilir hale getirildi.

'ÖNEMLİ ONARIMLAR YAPILDI'

Kazı Başkanı Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz, çalışmaların 3 Temmuz'da başladığını belirterek, "Çalışmalarda, Leto Tapınağı'nda bulunan taş bloklara ait 59 yeni parça bulundu. Bu parçaların birleştirmeleri yapıldı ve korumaya alındı. Gelecek yıllarda taş bloklar orjinal haline getirilecek" dedi.

UNESCO KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

Tarihi M.Ö. 7'nci yüzyıldan M.S. 8'inci yüzyıla kadar dayanan Letoon Antik Kenti, tanrı Apollon ve Artemis'in annesi Leto adına kurulmuş bir Likya Birliği kenti. Likya Birliği'nin kutsal şehri olan antik kentte üç tapınak dikkat çekici.

Bunlardan biri Leto'ya, biri Apollon'a, diğeri de Artemis'e ait. Antik kentin adı Hitit, Likya, Roma ve Bizans tarihinde geçmektedir. Antik Kent, 1988 yılında UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne alındı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı