Anavarza'da çalışmalar yeniden başladı

Tarihi Anavarza Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması için ayrılan 1 milyon TL'lik ödeneğin arından kazı çalışmaları tekrar başladı.

Anavarza'da çalışmalar yeniden başladı
Anavarza'da çalışmalar yeniden başladı
GİRİŞ 05.12.2014 14:50 GÜNCELLEME 05.12.2014 14:50

Adananın Kozan İlçesi'ndeki tarihi Anavarza Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması için ayrılan 1 milyon TL'lik ödeneğin arından kazı çalışmaları tekrar başladı. Kazı ekibi danışmanı Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Gülşen, ilk etapta sütunlu caddenin restorasyonunu yapmayı hedeflediklerini söyledi.

70 KİŞİLİK DEV EKİP

Kozan İlçesi'nin Dilekkaya Mahallesi'nde kale, mozaikler, hamamlar, kiliseler, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum ve antik tiyatrosuyla Anadolu'nun en büyük antik kenti olmaya aday Anavarza'da 70 kişilik bir ekiple çalışmalara 4 Aralık itibariyle başladıklarını belirten Fatih Gülşen, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Anavarza'yı ayağa kaldırarak turizme kazandırmak istediklerini  belirten Gülşen, şunları söyledi:

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ KAZILARINDAN BİRİ

"İsa'dan sonra 3'üncü Yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun perslere karşı kazanmış olduğu zaferin anısına yapılmış olan bu zafer takı 22.5 metre uzunlukta ve 10.5 metre yüksekliktedir. Üç kenarlı olarak düzenlenmiş olan bu zafer takı, 8 ayak üzerine oturtulmuştur. Bundan önceki yapmış olduğumuz çalışmalarda belgeleme çalışmalarımızı bitirdik ve taş planları çizildi. Yaklaşık 500 blok taş, taş parkına kaldırıldı ve çizim çalışmalarına şuan itibarı ile geçilmiş durumda. Önümüzdeki süreçte 2015 yılındaki ilk hedefimiz belgeleme çalışmalarını tamamladıktan sonra ilkin görmüş olduğunuz zafer takının restorasyonu ve hemen bir sonraki etapta da sütunlu caddenin restorasyonunu hedefliyoruz. 50'si işçi, 20'si teknik olmak üzere 70 kişilik güçlü bir ekip oluşturuldu. 4 Aralık itibarı ile çalışmalara bugün itibari ile başlamış bulunmaktayız. Bu güçlü ekiple hem zafer takının hem de sütunlu caddenin ayağa kaldırılmasın hedefliyoruz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal