Türkiye'de bulundu, dünya hayran kaldı

İznik'te göl kıyısının 20 metre açığında bulunan ve 1600 yıl önceye ait bazilika, '2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi' arasında.

Türkiye'de bulundu, dünya hayran kaldı
Türkiye'de bulundu, dünya hayran kaldı
GİRİŞ 22.12.2014 00:25 GÜNCELLEME 22.12.2014 17:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tarihi M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik'te geçen ocak ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5-2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıktı.

Fotoğrafları inceleyen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şahin'in bazilikanın bulunması ardından bunların incelendiğini, tarihi kaynakların araştırıldığını söyledi. Prof.Dr. Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen 'Aziz Neophytos' adına yapılan kilise olduğunun belirlendiğini açıkladı.

Prof.Dr. Şahin, Aziz Neophytos'un önce bazilikanın içine gömüldüğü, ardından 740'da meydana gelen deprem nedeniyle yakındaki Koimesis Kilisesi'ne götürüldüğünü açıkladı. Sualtı ekiplerinin incelemesi sonucu bazilikadaki mezar kapağının açık olması da antik kaynakları doğruladığını kaydeden Prof.Dr. Şahin, şöyle dedi:

"İLK AZİZLERDEN"

Hıristiyanlık, Roma İmparatorluğu'nda 313 yılında Milano Fermanı ile serbest bırakıldı. Tarihi kaynaklara göre, fermandan önce Hıristiyanlığın yasak olduğu yıllarda henüz çocuk yaşta Aziz olan Neophytos, Romalı bir asker tarafından İznik Gölü kıyısında öldürüldü. Milano Fermanı'nın çıkmasının ardından sevenleri Aziz Neophytos adına önce göl kenarında bir kilise yaptı. Yüzyıllarca kilisenin içinde mezarı bulunan Aziz Neophytos'un cenazesi 740'taki büyük depremle birlikte İznik içinde ki başka bir kiliseye taşındı.

İZNİK 7'NCİ SIRADA

Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün yayınladığı 2014 yılındaki 10 önemli keşif şunlar:

1- İngiltere'nin ünlü Stonehenge Anıtının bulunduğu bölgede, yeraltı taramalarıyla yapılan incelemelerde 17 yeni tapınak bulundu.

2- İngiltere'nin Devon bölgesinde Roma hazinesi bulundu.

3- Yunanistan'ın Amphipolis kazı alanında yapılan çalışmalarda girişini kadın heykellerin koruduğu dev bir mezar keşfedildi.

4- Nepal'da Buda'nın doğum yeri Lubini'de yeni buluntular keşfedildi.

5- Kudüs kentinde bilim adamları Neandertal insana ait genetik örnekler buldu

6- İngiliz kaşif Sir John Franklin'in kuzey kutbunda 1846 yılında kaybolan iki gemisinden biri, 168 yıl sonra kanada açıklarında bulundu.

7- İznik'te batık bazilika bulundu.

8-1930'lardan bu yana İngiltere'nin Bolton Müzesi'nde saklanan mumyanın sanılandan çok daha eski olduğu MÖ 4300 yılına ait olduğu ortaya çıktı.

9- Danimarkalı arkeologlar Koge şehrinin batısında bulunan Sjelland adasında Vikinglere ait bir kale ortaya çıkardı.

10- Meksika'nın Yucatan Yarımadası'ndaki kara delik adlı sualtı mağarasında 2 bin 7 yılında bulunan iskeletin 13 bin yıl önce yaşamış genç bir kıza ait olduğu belirlendi.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • necdet sevinçel 9 yıl önce Şikayet Et
    İznik Gölünde bulunan Kilise ilgili yapılan haberde, bir Profesör'ün "Hristiyanlığın 313 yılındaki Milano fermanı ile serbest bırakıldığı" değerlendirmesi yer almaktadır. Bu bilgi yanlıştır: Roma imparatorluğu tamamen pragmatik amaçlarla MS 1. yüzyılda "zaten" bir Roma Piskoposluğunun açılmasına izin vermiştir << Established in the 1st century, the current Bishop of Rome is Francis from 13 March 2013.>> (Kaynak Wikipedia), yani 1. yy'danberi Hristiyanlık zaten serbesttir; sözkonusu milano fermanı bu dine tanınan bazı imtiyazlar hakkındadır. Ayrıca Batı Roma 474 yılında çökünceye kadar "pagan" kalmış; çökme sırasındaki imparator "hristiyan oldu ve yumuşadı Roma'lı olmayı unuttu" diye eleştirilmiştir.
    Cevapla
  • Zavira 9 yıl önce Şikayet Et
    bu haber yapılalı kaç zaman oldu ve kaç sefer yapıldı..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler