Van'da 250 yıllık peynir bulundu

Van kahvaltısının vazgeçilmez tatlarından olan otlu peynirin 250 yıl önce de küplerle yere gömülerek saklandığı ortaya çıktı.

Van'da 250 yıllık peynir bulundu
Van'da 250 yıllık peynir bulundu
GİRİŞ 06.08.2015 08:57 GÜNCELLEME 06.08.2015 09:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Van’ın Gürpınar İlçesi’ne 40 kilometre uzaklıkta Güzelsu Mahallesi’nde 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi’nde 9 yıldır sürdürülen kazılarda önemli bulgular elde ediliyor.

Birçok mimari buluntuların dışında bu yıl kalede mutfak olarak kullanılan kısımda 250 yıllık olduğu belirlenen küpler ve otlu peynir bulundu. Kireçleşmiş ve tortulaşmış halde bulunan peynirlerin, Van’da geleneksel olarak kullanılan otlu peynirin tarihi hakkında da önemli ipuçları verdiği belirtildi.

PEYNİR KÜPLERİ BİZİ HEYECANLANDIRDI

Kaledeki Arkeolojik kazıya başkanlık yapan YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, küplerin kendileri için çok değerli bir bulgu olduğunu belirterek,"Mimari buluntular kadar bu sene kalede bulduğumuz 4 küp bizi şaşırttı. Kalenin seyir köşkünün hemen altında mutfak olarak kullanıldığını değerlendirdiğimiz bölümde yan yana 60 santimetre uzunluğunda 4 küp bulduk. Biri kırık olan  küplerin diğerlerinin ağzı toprakla kapatılmıştı. Küplerin içinde tortulaşmış ve kireçleşmiş peynir kalıpları var. Bunu ayrıca üniversitemizde ilgili birimlerce de inceleteceğiz" dedi.

YORUMLAR 5
  • ADSIZ 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet küpleri görünce yaşadıkları büyük heyecanı ve sonrasında oluşan o travmatik hayal kırıklığını anlayabiliyorum. :) Başka birşey çıksaydı muhtemelen bu haberle ilgili yorum yapamayacaktık.
    Cevapla
  • abdulhalik 8 yıl önce Şikayet Et
    La yemeyin .. bozulmuştur ..kokar..
    Cevapla
  • anti satan 8 yıl önce Şikayet Et
    çok komik :) zaten son 100 150 yıldır oluşmuş doğru dürüst bir kültür yokki hep eskiler şuandan sonraya ne bırakılacak?kocaman bir hiç ve zaten kültür dediğin 100 yıllar sonra varsa kültürdür 250 yıl neki :)
    Cevapla
  • yahya 8 yıl önce Şikayet Et
    burda önemli olan kültür değil,bozulmadan durumunu 250 yıl önceki ecdaddan öğrenme
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    yapma allahını seversen orda vanın kültürü demiyor otlu peynirin diyor. aynı zamanda yaklasık 300 yıllık bir geçmiş azımsanacak birşey değil. coca oluşumu için tüm dünya merak eder ama bizimkini bizimkiler etmez. o halde 1923 te kurulan türkiye için hiç dermisin merak ettim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!
İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası