Tarihi keşfi İsrailliler yıllarca gizlemiş

Radikal Yahudilerin tepkisi nedeniyle üç yıl boyunca gizlenen keşifteki mezarlar M.Ö. 11'inci ve 8'inci yüzyıllara ait.

Tarihi keşfi İsrailliler yıllarca gizlemiş
Tarihi keşfi İsrailliler yıllarca gizlemiş
GİRİŞ 11.07.2016 14:33 GÜNCELLEME 11.07.2016 16:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

İsrailli araştırmacılar ilk kez Filistinlilere ait tarihi bir mezarı ortaya çıkardı. BBC'nin haberine göre, 2013 yılında bulunan ancak kamuoyuna dün açıklanan keşif, Filistinlilerin geçmişine dair sırları çözebilecek.

Arkeolog Leon Levy'in liderliğinde yürütülen ve 30 yıllık kazı çalışması sonrası ortaya çıkarılan mezardaki kalıntılar, M.Ö. 11'inci ve 8'inci yüzyıllara ait.

Kazı ekibi liderlerinden Daniel M. Master, mezarda bazıları parfüm, yiyecek, mücevher ve silahlarla çevrili kalıntılar keşfettiklerini söyledi. Master, "Filistinlilerin geride neler bıraktığına dair on yıllardır süren çalışmalar neticesinde, sonunda insanlarla karşılaştık. Bu çalışmayla, Filistinlilerin kökenlerinin sırlarını çözmeye yaklaştık" dedi.

Üç yıl gizlediler

Keşif, daha önce kazı çalışmalarına karşı çıkan radikal Yahudilerin tepkisinden sakınmak için üç yıl boyunca gizli tutuldu.

Araştırmacılar, kalıntılarına ulaşılan çoğu kişinin şahsi eşyalarıyla gömülmediğine ancak bazılarının yanında parfüm şişeleri, saklama kapları ve küçük kaseler olduğuna, birkaç kişinin bileklikleri, küpeleri ve silahlarla gömüldüğüne dikkati çekti.

Keşif ekibi, Filistinlilerin kökenlerini tam olarak belirlemek için kalıntılar üzerinde DNA, radyokarbon ve diğer testleri yapıyor.

Filistinlilerin M.Ö. 12'inci yüzyılda bu bölgeye göç ettikleri sanılıyor. Bilim adamları, Filistinlilerin coğrafi kökenleri konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Bazıları, Filistinlerin Yunanistan'dan, Girit Adası ve Kıbrıs'tan geldiklerini düşünürken, bir bölümü atalarının Anadolu'da  yaşadıklarını varsayıyor.

YORUMLAR 10
  • xxlxx 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm insanlar Hz. Nuh zamanında Anadolu'dan Dünya'ya yayılmışlardır.
    Cevapla
  • Nilgün UYGUN 7 yıl önce Şikayet Et
    İsrail’in Aşkelon kentinde otuz yıldır süren kazılar sonucunda Filistinlilere ait büyük bir mezarlığa ulaşıldı.Bu kazılar 30 yıldır sürüyor.Gizleme filan yok.Eger gizleme olsaydı ÖLÜDENİZ kumran yazmalarını engellerlerdi.
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Insânliknereyegidiyor
    Cevapla
  • adalet 7 yıl önce Şikayet Et
    diyalogcular çok sevinirler. Malum israile laf söyleyemeyen paralel, düzmece habere hazırlanıyordur. sözde diyalog adı altında batıya uşaklık eden paralelciler. film çevirip minareye haç koyan sözde dinlerin ortaklığından bahseden kesim. oysa ki aslı kalmamış dinler ile bizim hiç bir ortaklığımız olamaz. haç mı vardı gerçek Hrsitiyanlıkta. diyeceğim nasıl uyduruk film çeviriyorlarsa şimdi de israilin düzmecesini meth ederler.
    Cevapla
  • bir müslüman 7 yıl önce Şikayet Et
    TC ve idare edenler israile laf söylüyor mu. daha iki hafta önce ilişkileri normalleştiren TC değilmiydi acaba
    Cevapla
  • Aydın 7 yıl önce Şikayet Et
    Ellerinde geçmişe ait ve geleceği şekillendirecek her alanda bir sürü bilgi ve keşifleri var ama her şey zamanı gelinceye kadar muhafaza ediliyor:
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan'dan Murat Kurum'a övgü dolu sözler
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'