Börtlüce Mağarası turizme açılacak

Kula'daki Börtlüce Mağarası turizme açılacak Belediye Başkanı Aşkın: ''Mağara koruma altına alınarak yatırım planıyla turizme kazandırılacak'' dedi.

Börtlüce Mağarası turizme açılacak
Börtlüce Mağarası turizme açılacak
GİRİŞ 12.01.2012 12:08 GÜNCELLEME 12.01.2012 12:08

Yeliz Ay'ın haberi

Manisa'nın Kula ilçesinde doğal envanterin çıkarılması çalışmaları kapsamında tespit edilen Börtlüce köyündeki mağarada jeolojik incelemelerin tamamlandığı, mağaranın turizme kazandırılması için yatırım planı hazırlanacağı bildirildi.

Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede inceleme çalışması yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı jeologlarının mağaranın haritasını çıkardığını ve görsel dokümanlar hazırladığını ifade etti.

Aşkın, incelemeyi yapan jeologların özgün dikit ve sarkıtlara sahip mağaranın ''gezilip görülecek yer'' niteliği taşıdığını belirttiğini söyledi.

Mağaradan turizm geliri elde edilebilmesi için yatırım yapılmasının şart olduğunu belirten Aşkın, şunları kaydetti:

''Mağara koruma altına alınarak yatırım planıyla turizme kazandırılacak. Bu yatırımlarda asgari ölçülere bağlı kalmak yetmeyecek. Mağaranın sağlıklı ve güvenli şekilde gezilebilmesi için yüksek miktarda harcama gerekiyor. Mağara girişindeki olası kaymanın ve buna bağlı oluşabilecek tıkanmanın engellenmesi için istinat duvarının tamamlanması ve mağaranına ağzının demir parmaklıkla kapatılması, bunun dışında baret ve ışık kaynağı temini gerekiyor. Ekosistemin en azından bundan sonra korunabilmesi için mağaradan toprak ve gübre çıkarılmasını engelleyeceğiz.''


-Mağaranın özellikleri-


Kula Belediyesi Jeoloji Mühendisi Nuran Sevimli Akkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Mağara Araştırmaları Birimince hazırlanan raporda, Börtlüce Mağarası'nın uzunluğunun 575 metre ve en derin noktasının 30 metre olarak belirtildiğini söyledi.

Akkoç, şunları kaydetti:

''Raporda mağaranın ana kol uzunluğu 154 metre, ana kol sonu derinliği de girişe göre 27 metre. Börtlüce, doğal, eğimli, yarı yatay, yarı dikey gelişmiş, fosil bir mağara. Tavan yüksekliği 1-10 metre arasında değişiyor, ortalama 3,5 metre. Doğal yollarla aşınan mermerler mağaranın görselliğini artırmaktadır. Börtlüce Mağarası hidrolojik aktivitesini tamamen kaybetmiş, fosil özellikte bir mağara. Görülmesi gereken bir jeolojik miras.''

(YEL-BAH-BŞK-HAN)

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti