Diyarbakır Kalesi'nde Artuklu izleri

Diyarbakır Kalesi'ndeki Ben-ü Sen Burcu'nun istinat duvarında Artuklu dönemine ait kitabe ve kabartmalar ortaya çıkarıldı.

GİRİŞ 21.02.2012 09:03 GÜNCELLEME 21.02.2012 09:03

Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soyukaya, Ben-ü Sen Burcu'nun Diyarbakır Kalesi'nin güneydoğu köşesinde yer aldığını belirterek, bu burcun kalenin en görkemli burcu olduğunu söyledi.

Burcun istinat duvarının üzerinde yarısı toprağa gömülü, yarısı toprak üzerinde bazı kitabeler bulunduğunu ifade eden Soyukaya, kitabeleri tam olarak tespit etmek için kazı yaptıklarını bildirdi.

Soyukaya, kazıda Artuklu dönemine ait istinat duvarının üzerinde belli kabartmaların varlığını tespit ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Burcun bezemesinin, görkeminin ve sanatsal verilerinin sadece üst kısmında olmadığını, alttaki istinat duvarında dahi o görkemli kabartmaların ve bezemelerin devamını tespit ettik. Artuklu dönemine ait kitabeler ve kabartmalar açığa çıkarıldı. Bizim için güzel bir sürpriz oldu. Gün ışığına çıkarılan madalyon şeklindeki kabartmalarda bağdaş kurmuş insan ile dönemin özelliğini yansıtan figürler bulunuyor. Bu kitabelerin çevirisini yapacağız. Valiliğimizce yapılacak Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Ben-ü Sen Burcu projeye dahil edildi. Ben-ü Sen ve Yedi Kardeş gibi önemli burçlar öncelikle projelendirilecek. Daha sonra restorasyonu yapılacak. Bunlar birinci derecede tescilli anıtsal yapılar. Bunun için de yapılacak her türlü koruma veya restorasyon çalışmasından önce projelerinin çizilmesi gerekiyor.''

Mimarisi, plastik süslemeleri ve yazıtlarının bolluğuyla çok önemli bir eser olan Diyarbakır Kalesi, çeşitli medeniyetlere ait kitabeleriyle ilgi çekiyor. Kale surlarının üzerinde yazıtlar, meyve ve tahıl motifleri, silah şekilleri, güneş ve yıldız sembolleri, gamalı haç, kaplan, boğa, çift başlı kartal, akrep ve at başı gibi kabartmalar yer alıyor.

(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti