Bu yazıtlar tarihe ışık tutacak

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında bulunan, Asur ve Emeviler'e bir dönem başkentlik yapan Harran'daki restorasyon çalışmalarında Roma dönemine ait izler bulundu.

Bu yazıtlar tarihe ışık tutacak
Bu yazıtlar tarihe ışık tutacak
GİRİŞ 06.12.2012 13:05 GÜNCELLEME 06.12.2012 13:10

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, yaptığı açıklamada, Harran ilçesinin M.Ö. 6 binli yıllardan bugüne kadar kesintisiz bir yerleşim yeri olma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

Kentin bir çok yerindeki tarihi eserleri ayağa kaldırmak amacıyla arkeolojik kazılar yürüttüklerini aktaran Ercan, M.S. 750 tarihinde Emevi hükümdarı 2. Mervan tarafından 10 bin dirhem altın harcanarak yaptırıldığı bilinen 3 kat ve 150 odadan oluşan Harran İç Kale'de restorasyon çalışmalarının yürütüldüğünü ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Harran'a çok önem verdiğini ve bu kapsamda ayrılan ödenekle iç kalenin restorasyon ihalesinin yapıldığını anlatan Ercan, ''Şanlıurfa Müze Müdürlüğü olarak biz de restorasyona destek verme amaçlı arkeolojik kazıya başladık. Şu anda aktif olarak alanda 70 işçimiz çalışıyor. Kazılarla restorasyona destek oluyoruz. Kalenin iç bölümünde bulunan hafriyatı alarak restorasyon firmasının yapıyı daha bir sağlamlaştırmasına olanak sağlıyoruz'' dedi.

Roma dönemine ait buluntular

Müze Müdürü Ercan, burada yapılan kazıların restorasyon amaçlı olduğunu ve yeni veriler elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu kazıyla beraber Roma dönemine tarihlenen sütun tamburları, sütun başlıkları ve bir iki tane Grekçe (eski Yunan alfabesi) yazıt gün yüzüne çıkarıldı. Bu Grekçe yazıtları okumaya çalışıyoruz belki bu yazıtlar bize Harran'ın tarihiyle ilgili daha yeni veriler sağlayacağı düşüncesindeyiz. Yani M.S. 750 olarak bilinen tarihi belki çok daha eskiye gidecek. Kazı sonuçlandığında hem mimari olarak hem de kalenin tarihi olarak yeni bilgilere sahip olacağız.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar