Bizans kitabesi bir evin bahçesinde çıktı

İki yıl önce Beykoz Yoros Kalesi'nden çalınan Bizans dönemine ait mermer kitabe, Beykoz'da bir evin bahçesinde bulundu.

Bizans kitabesi bir evin bahçesinde çıktı
Bizans kitabesi bir evin bahçesinde çıktı
GİRİŞ 06.12.2012 14:48 GÜNCELLEME 06.12.2012 14:48

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010 yılında Beykoz'da bulunan tarihi Yoros Kalesi'nden çalınan Bizans dönemine ait kitabenin, Beykoz Tokatköy'de bir evin bahçesinde gömülü olduğu ihbarını aldı. İhbar üzerine harekete geçen ekipler, özel bir çalışma ekibi kurarak söz konusu adrese gitti. Tokatköy Çamlık Sokak'ta bulunan eve gelen ekipler, bahçede kazı çalışması başlattı. Özel bir ekip tarafından gerçekleştirilen kazı, yaklaşık 10 saat sürdü.

Kazı çalışması sırasında, iki yıl önce Yoros Kalesi'nden çalınan tarihi mermer kitabeye ulaşıldı. Kitabeyi muhafaza altına alan polis ekipleri, konuyla ilgili evin sahibi K.Y.'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan K.Y.'nin adliyeye sevk edildiği öğrenildi. Halen evin bahçesinde polis ekipleri tarafından muhafaza edilen kitabenin çıkarılması için özel bir ekip beklendiği öğrenildi.

Mahalle sakinleri, polis ekiplerinin dün öğleden sonra eve geldiğini gördüklerini ifade ederek, “Ev sahibi bahçeye sera yapacağını söylüyordu ama öyle değilmiş. Polisler dün gelerek kazı yaptılar. Kitabeyi bulmuşlar. Evin sahibini de gözaltına alarak götürdüler” dedi.

Öte yandan, üzerinde haç figürü ve haçın kolları arasında Grekçe dört harften oluşan kompozisyon bulunan kitabenin, kalenin doğu cephesi kulelerindeki armalarla benzerlik gösterdiği öğrenildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat