Artvin

Artvin'den Türkiye ekonomisine dev katkı!

14:28 14 Aralık 2017 9 Yorum Var
Artvin'den Türkiye ekonomisine dev katkı!

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerine kurulu Deriner, Borçka ve Muratlı barajları milli ekonomiye 5 milyar liralık dev katkı sağlıyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Muratlı Barajı ve HES'in 2005, Borçka Barajı ve HES'in 2007, Deriner Barajı ve HES'in ise 2012'de hizmete alındığını anımsatarak, üç barajın da Türkiye'nin gurur duyduğu projeler arasına girdiğini vurguladı.

Deriner Barajı'nın tam bir mühendislik harikası olduğuna dikkati çeken Acu, Deriner Barajı'nın 249 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, sınıfında da dünyanın 6. yüksek barajı olduğunu ifade etti.

Acu, Deriner'in kurulu gücünün 670 megavat, yıllık enerji üretiminin ise 2,11 milyar kilovatsaat olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Üretilecek bu enerji Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 2,5'ine, Çoruh Havzasındaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14'üne denk gelmektedir. Deriner Barajı'nda 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 6,6 milyar kilovatsaat enerji üretilmiş olup, karşılığında 1 milyar 517 milyon lira milli ekonomiye katkıda bulunulmuştur."

Muratlı ve Borçka barajlarına da değinen Acu, "Yıllık 444 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesi olan Muratlı ile yıllık 1 milyar 39 milyon kilovatsaat enerji üretecek Borçka barajlarını tamamlamak da bize nasip oldu. Bu iki barajda 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 13,75 milyar kilovatsaat enerji üreterek, milli ekonomiye 3 milyar 162 milyon lira destek sağladık." ifadelerini kullandı.

Acu, 275 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı unvanına aday Yusufeli Barajı'nın inşaatının devam ettiğini anımsatarak, bu barajın, Çin'de bulunan barajlardan sonra kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajı olacağını bildirdi.

Acu, Yusufeli Barajı'nın yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreteceğini ve milli ekonomiye yıllık 450 milyon lira katkı sağlayacağını vurguladı.

YORUMLAR

9 Yorum Var
  • HASAN EKİNCİ 6 yıl önce Şikayet Et
    1991 de Artvin'de DYP iktidar olursa Artvin barajlar şehri olacak demiştim. Demirel Başbakan oldu.Kendisine çıktım Artvin meydanında Deriner Barajının yapılacağını ifade etmiştim dedim Demirel 'de bana Hasan barajlar membadan başlar önce İspir ,Yusufeli sonra Derinere sıra gelir dedi.Bu teknik detayı bilmiyordum ozaman doğru söylememiş olurdum ısrar edince ozamanın DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbileği arayarak Hasan'ı ikna edemiyorum bir dahada tersini yapalım Deriner dosyasını indir dedi.1992 deDemirel temelini attı. 2012 de sayın Erdoğan açtı ve %70 i Demirel dönemimde bitmiştir.Bu abide Demirel'in ve ödönemin eseridir.Keşke vefalı olup ; bu abidenin gerçek mimarını ifade etselerdi.
    Cevapla
  • Besim Özbilge 6 yıl önce Şikayet Et
    Sn. Hasan Ekinci Bakanımız sayesinde bu büyük projeler gerçekleşmiştir. Allah razi olsun
    İlk beğenen sen ol
  • Halis Akdeniz 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın çok değerli Bakanım Hasan Ekinci'ye Teşekkür ederim Ülkemize verdiğin hizmetler unutmayıp tarih sayfasına yazılacaktır.Allahtan sağlık mutluluk ve huzur versin
  • Artvinli 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Orman Eski Bakanimiz Hasan Ekinci 'den ve Rahmetli Demirel'den Allah razi olsun
  • BİLİCİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun emeği geçenlere teşekkür ederim.Allah her tuttuğunuzu Altun eylesin teşekkür ve şükranlarımı sunarım
    Cevapla
  • Smt08 6 yıl önce Şikayet Et
    O kadar para gelir elde ediyor Artvin ama işsizlik ve en fazla göç veren il Artvin bu işte bi tezatlık yokmu buna bi çözüm gerk
    Cevapla
  • old engineer 6 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten mükemmel projeler.Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.Deriner Barajının kurulu gücü 67 MW olarak belirtilip yıllık 2 . 11 Milyarkws üretim kapasitesi olduğu belirtilmiş. Muhtemelen kurulu güç 670 MW olabilir.
    Cevapla
  • ankaralı neco 6 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin büyümesi için kim bir adet çivi çakarsa allah razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.