Devlet Başkanı parti başkanlığını bıraktı

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, üyesi olduğu ve başkanlığını yaptığı ülkenin ilk partisi olan Demokratik Parti (TDP) başkanlığını bıraktığını açıkladı.

Devlet Başkanı parti başkanlığını bıraktı
Devlet Başkanı parti başkanlığını bıraktı
GİRİŞ 19.08.2013 14:04 GÜNCELLEME 19.08.2013 14:04

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Türkmenistan Demokratik Partisi 7. Kongresi'ne katıldı. Kongrede konuşma yapan Berdimuhamedov, cumhurbaşkanı olduğu dönemde parti üyeliğini askıya aldığını ve parti başkanlık görevini bırakacağını açıkladı.

Türkmen lider, diğer partilerin eşit şartlarda faaliyet göstermeleri için bu yönde bir karar aldığını belirtti. Berdimuhamedov'un devlet başkanının üyesi olduğu partinin diğerlerine göre bir avantaj sağlayacağını düşündüğü için parti üyeliğini askıya aldığını ifade etti.

Berdimuhamedov parti üyelerine yaptığı konuşmasında; “Ülkede siyasi sistem gelişiyor. Yeni partiler kuruluyor. Partilerin eşit şartlarda faaliyet göstermesi için memikratik parti üyeliğimi askıya alıyorum ve parti başkanlığı görevini de bırakıyorum” şeklinde konuştu.

Türkmen lider, aynı zamanda Türkmenistan Silahlı Kuvvetler Başkomutanı görevini de yürüttüğü için askeri yetkililerin siyasi faaliyette bulunma hakkı olmadığını ifade etti.

Kongrede parti yönetim kurulu seçildi. Parti başkanlığına Kasımguli Babayev seçildi.

Türkmenistan bağımsızlığını kazandığı 1991 yılında kurulan Demokratik Parti başkanlığı, 2007 yılında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov devraldı. 2012 yılında ülkede tek parti dönemi sona erdi. Demokratik Parti'nin yanı sıra ülkedeki Sanayiciler ve Girişimciler Birliği, demokratikleşme yönünde önemli bir adım atarak, kendi isimleri altında Sanayiciler ve Girişimciler Partisi'ni kurdu.

Bu yıl Aralık ayında çok partili sistem koşulları kapsamında parlamento seçimleri yapılacak. Bu seçimlere, ilk defa iki parti katılacak.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda