Arızalı ay robotu sonunda uyandı

Ay'a gönderdiği insansız uzay aracının daha önce "arızalandığını" ilan eden Çin, bugün aracın yeniden ‘'uyandığını'' duyurdu.

Arızalı ay robotu sonunda uyandı
Arızalı ay robotu sonunda uyandı
GİRİŞ 13.02.2014 09:32 GÜNCELLEME 13.02.2014 09:32

15 Aralık'ta Ay'a başarılı bir iniş gerçekleştiren Yutu (Yeşim Tavşan), yeniden faaliyete geçti. Uzmanların söz konusu arızanın sebebini araştırmakta olduğu belirtildi. Çin'in Ay araştırma programı sözcüsü Pei Zhaoyu, ‘'Yutu hayata geri döndü'' dedi. Robotun, normal sinyal alım fonksiyonunun geri geldiği, uzmanların mekanik kontroldeki anormalliğin nedenini araştırmakta olduğu kaydedildi.

Uzun vadede bir uzay istasyonu kurmayı ve Ay'a astronot (Çinliler taykonot diyor) göndermeyi planlayan Çin için Yutu'nun çalışmaları oldukça önemli. Söz konusu robot, devam eden arızalardan dolayı 25 Ocak'ta kendini uyku moduna almış ve irtibat kesilmişti. Yapılan çalışmalar neticesiz kalınca ‘'robotun öldüğü'' açıklanmıştı. Yutu, 1976'dan bu yana Ay'a ilk başarılı iniş yapan araç olmuş ve Çin'de büyük sevinç oluşturmuştu.

6 tekerlekli Yutu robotu, Çin mitolojisine göre, kendisini taşıyan Chang'e (Ay tanrısı) uzay aracının evcil hayvanı olarak Ay'da yaşayan bir tavşan. Yutu, Chang'e-3 uzay aracıyla birlikte uzaya gönderilmiş ve aracın 14 Aralık'ta Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirmesinin ardından Chang'e-3'ten ayrılarak Ay yüzeyinde araştırmalara başlamıştı. Yutu, kendi radarı, panorama fotoğraf makinesi, bir parça X-ray cihazı ve kızılötesi görüntüleme cihazları ile Ay yüzeyinde bilimsel veri elde edip bunları dünya ile paylaşmıştı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu